Maksimilijan Hajdin

Maksimilijan (svetovno Maksimilijan Hajdin, Novi Sad, 21. avgust 1879Beograd, 25. februar 1936) je bio episkop Srpske pravoslavne crkve.

Maksimilijan (Hajdin)
Datum rođenja 21. avgust 1879.
Mesto rođenja Novi Sad (Austrougarska)
Datum smrti 25. februar 1936.
Mesto smrti Beograd (Kraljevina Jugoslavija)

Život uredi

Episkop Maksimilijan rođen je u Novom Sadu 21. avgusta 1879. Otac mu je bio rodom iz Gomirja kod Karlovca, selo Hajdini, i kao mlad je otišao u Novi Sad, a potom u Beograd. U Beogradu vladika Maksimilijan završava i osnovnu školu. Veliku gimnaziju završio je u Sremskim Karlovcima, a Pravni fakultet u Zagrebu, gdje je promovisan za doktora prava. Godine 1906. primio je monaštvo i završio bogosloviju u Sremskim Karlovcima. Po završetku bogoslovije prešao je u crkvenu službu i dobio mjesto podbilježnika u Mitropoliji. Godine 1920. postvaljen je za titularnog (naslovnog) episkopa Sremske Mitrovice. Godine 1928. izabran je za episkopa dalmatinskog, gdje je ostao tri godine. Godine 1932. premješten je za episkopa gornjokarlovačkog.

Kao dobar pravnik vladika Maksimilijan dobro je razumijevao probleme crkvenog ustrojstva. Iako je kratko vrijeme proveo kao episkop gornjokarlovački, uspio je da obiđe cijelu eparhiju. Pod njegovim nadzorom čuvena Plaščanska arhiva sređena je po svim arhivskim propisima. Učestvovao je u donošenju novih crkvenih zakona.

Umro je u Beogradu, gdje je boravio kao član Svetog arhijerijskog sinoda, 25. februara 1936. godine. Bio je sahranjen u novoj kripti plaščanske saborne crkve, ali za vrijeme Drugog svetskog rata njegov grob je otvoren i oskrnavljen. Posmrtni ostaci preneseni su u plaščansko groblje, gde mu je grob zagubljen.

Spoljašnje veze uredi

Prethodnik:
Danilo (Pantelić)
episkop dalmatinski
19281931.
Nasljednik:
Irinej (Đorđević)