FN 1910 je poluatomatski pištolj sa dejstvom na principu kratkog trzaja zatvarača sa sakrivenim udaračem i povratnom oprugom smeštenom oko cevi, čuvenog američkog konstruktora Džona Brauninga (John Browning) koji je proizvodila firma Fabrique Nationale de Herstal iz Belgije.

Za drugu upotrebu, v. Browning 1910/22 Vojno-državni.
Brauning M 1910
Deo

FN Model 1910 Žandarmerije iz Voda, deo postavke izložbe muzeja dvorca Morže.
Vrsta: Poluautomatski pištolj
Poreklo:  Belgija
Upotreba
Upotreba u: Belgija, Francuska, Holandija, Danska, Turska.
Bojno delovanje: Sarajevski atentat, I svetski rat, II svetski rat, policijska upotreba
Proizvodnja
Proizvođač: Fabrique Nationale de Herstal (FN)
Varijante: M1910, M1910/22
Specifikacije
Težina: 0,59 kg
Dužina: 153 mm
Dužina cijevi: 88 mm
Kalibar: 9 x 17 i 7,65 x 17 mm
Vrsta operacije: kratak trzaj zatvarača
Način dejstva: poluautomatski
Brzina paljbe: 20 met/min
Brzina zrna: 580 ili 510 m/s
Maks. ef. domet: oko 200 m
Odvojivi magacin: 6 ili 7 kom.
Nišan: fiksni, mehanički.

Razvoj uredi

Za Džona Brauninga, ovaj pištolj je predstavljao uzgredan posao. Desetine modela njegovog raznog oružja su se već proizvodile kako u fabrici FN u Belgiji, tako i u fabrici Kolt (Colt Firearms) u Sjedinjenim Državama. Kako u „Koltu“ nisu bili zainteresovani za proizvodnju ovog modela, Brauning je odlučio da ga patentira i proizvodi samo u Evropi.

Predstavljen 1910, ovaj pištolj je uneo značajnu inovaciju – povratnu oprugu smeštenu oko cevi. Ova konstrukcija je postala standardna kod mnogih budućih modela među kojima su Walther PPK i ruski Makarov PM. Oružje je odlikovao standardni Brauningov trostruki sistem obezbeđenja, u Evropi poznat kao „triple surete“, sa posrednom, neposrednom i mehaničkom kočnicom. Ovo je u praksi značilo da oružje ne može da opali ako mu je izvađen okvir, ako rukohvat nije čvrsto stegnut i ako se ne otkoči. Oružje je za to vreme bilo izuzetno kompaktno. Bilo je dostupno u kalibrima 9 x 17 mm („kratka devetka“ ili .380 ACP) sa okvirom od šest metaka i 7,65 x 17 (.32 ACP) sa okvirom od sedam metaka. Model je bio u proizvodnji sve do 1983.

Rasprostanjenost i primena uredi

Ovaj pištolj je zbog svoje kompaktnosti i napredne konstrukcije, a posebno zbog izuzetne bezbednosti, bio prirodan izbor za policijske i žandarmerijske snage širom Evrope. Za samo nekoliko godina od početka proizvodnje, pa do izbijanja I svetskog rata, već je bio u naoružanju policija Belgije, Holandije i Danske, a nakon njegovog završetka, njegova primena se proširila i na mnoge druge zemlje.

Sarajevski atentat uredi

Pištoljem FN Model 1910 serijskog broja 19074, Gavrilo Princip je na Vidovdan 28. juna 1914. u Sarajevu izvršio atentat na austrougarskog nadvojvodu Franca Ferdinanda.

Varijante uredi

Nakon I svetskog rata, Ministarstvo Vojske i mornarice Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca je raspisalo međunarodni konkurs za nabavku novog pištolja. Fabrika FN je pobedila na konkursu sa modelom 1910, ali je naručilac zahtevao da se pištolju produži cev zbog veće preciznosti i da se kapacitet okvira poveća za dva metka. Ovako izmenjeni model 1910 nosi oznaku 1910/22, i mada se zasniva na istoj konstrukciji, mnogi stručnjaci ga zbog opsežnih prepravki smatraju drugim modelom oružja.

Reference uredi