Alberto Korda

kubanski fotograf

Alberto Díaz Gutiérrez, poznatiji kao Alberto Korda ili samo Korda (Havana, 14. rujna 1928.Pariz, 25. svibnja 2001.) je bio kubanski fotograf, najpoznatiji po svojim fotografijama revolucionarne historije Kube, među kojima se posebno ističe kultni portrer Che Guevare naslovljen Guerrillero Heroico.

Alberto Korda
umjetnička fotografija
Biografske informacije
RođenjeAlberto Díaz Gutiérrez
14. rujna 1928.
Kuba Havana, Kuba
Smrt25. svibnja 2001.
Francuska Pariz, Francuska
PočivališteGroblje Cristóbala Colóna
Kuba Havana, Kuba
PseudonimKorda
DržavljanstvoKuba kubansko
Profesionalne informacije
Zanimanjefotograf
Opus
Poljeumjetnička fotografija, podvodna fotografija, monokromna fotografija
Znamenita djela

Rođen je u Havani 1928. godine, a prvo iskustvo s fotografijom stekao je kada je uzeo očev Kodak 35mm i njime fotografirao svoju djevojku. Njegov je otac bio zaposlen na željeznici, a sam Korda je bio prisiljen raditi različite poslove prije nego je postao fotografski asistent. Karijeru je započeo radeći kao fotograf na banketima, vjenčanjima i zabavama, a imao je običaj odraditi snimanje, odjuriti do studija i razviti slike, a onda odmah trčati natrag i prodavati slike kao suvenire. Međutim, kvaliteta njegovih ranih radova je bila jako loša - fotografije su, nakon samo par mjeseci, postajale mutne, a papir bi požutio.

Kada je otvorio svoj prvi studio, imao je priliku naučiti iz vlastitih grešaka te je koristio prave kemikalije kako bi spriječio požućivanje papira i gubljenje na kvaliteti. Godine 1953., Korda otvara svoj prvi samostalni studio, Korda Studios, zajedno s fotografom Luisom Pierceom. Isprva su se njih dvojica bavili različitim poslovima, od mode do reklama.

Većinu fotografija izrađivao je Pierce, a novac od poslova je Kordi omogućio da razvije svoj vlastiti fotografski stil, karakterističan po promatranju slike iz drugačijeg kuta, različitog od onog kojeg su koristili ostali fotografi. Studios Korda je ubrzo postao poznat upravo po tom karakterističnom fotografskom stilu. Njegov najznačajniji rani interes bila je moda te je Korda ubrzo postao glavni kubanski modni fotograf. U svom je radu odbijao umjetnu svjetlost, nazivajući ju "travestijom stvarnosti", te je koristio samo prirodno svjetlo u studiju. Ubrzo je postao majstor monokromne fotografije, tražeći savršenu kompoziciju u svom djelu. Korda je posjedovao jedinstvenu umjetničku ambiciju koju je iskoristio kako bi se izdigao iznad nemaštovite kulturne perspektive tradicionalne kubanske fotografije, a ta je jedinstvena kreativnost dovela do toga da Korda Studios nije više bio samo profitabilni biznis, već umjetnički atelje.

Pedesete godine su bile izrazito turbulentne za Kubu, a Korda je taj period obilježio cijelom serijom revolucionarnih fotografija. Imao je vrlo blizak odnos s Fidelom Castrom, s kojim je bio blizak prijatelj, a njihov odnos nikad nije bio onaj šefa i radnika, što je omogućilo Kordi da opušteno obavlja svoj posao. Na taj je način svaka njegova fotografija bila simbol revolucije, a ne tek dokumentirani prikaz njezina tijeka. Može se reći kako je Kubanska revolucija bila prekretnica u Kordinoj karijeri.

Opčinjen revolucionarnim idealima, Korda je, uvijek radeći vlastitim tempom, započeo fotografirati revolucionarne vođe. Pratio je Castra na njegovim putovanjima, posjetivši tako cijelu Kubu, Sjedinjene Države i Sovjetski Savez. Neke od njegovih najznačajnijih fotografija iz ovog perioda su ona koja prikazuje Castrov posjet Lincolnovom memorijalu u Washingtonu 1959. godine te serija fotografija Castra i Nikite Hruščova iz 1963. godine, koja jednako vjerno ilustrira razlike između dvojice vođa kao i njihovo političko djelovanje. Također, tokom 1959. godine, boravio je na planinama Sierra Maestra, gdje je pratio početne napade revolucionarne vojske na snage Fulgencija Batiste.

Dana 5. ožujka 1960. godine, radeći kao fotograf za novine Revolución, Korda je napravio seriju fotografija na kojima se našao i ikonski portret Che Guevare, znan kao Guerrillero Heroico. Fotografija je ubrzo postala globalni simbol revolucije i pobune. Korda nikada nije dobio tantijeme od djela jer Castro nije priznavao Bernsku konvenciju o zaštiti književnih i umjetničkih djela, mada je 2000. godine dobio $50,000 u izvansudskoj nagodbi sa Smirnoffom, koje je donirao kubanskom zdravstvu, a sve zbog tužbe za neovlašteno korištenje fotografije (Korda je smatrao da korištenje Cheove fotografije za promoviranje alkohola, smatrajući da to uništava njegovu reputaciju i ostavštinu). Nakon revolucije, Korda je 10 godina bio Castrov osobni fotograf, prateći ga na brojnim putovanjima i susretima sa stranim državnicima. U tom su periodu nastale fotografije poput one gdje Castro promatra tigra u njujorškom zoou, gdje igra golf i peca sa Che Guevarom, gdje skija i lovi u Rusiji te gdje se druži s Ernestom Hemingwayjem. Fotografirao je i druge društvene događaje, a jedna od najznačajnijih fotografija iz te serije znana je kao Don Quixote od ulične lampe, koja prikazuje Kubanca sa slamnatim šeširom, naslonjenog na stup ulične lampe u suprotnosti s masom ljudi tokom parade.

Od 1968. do 1978. se intenzivno bavio podvodnom fotografijom, međutim tada je jedna izložba u Japanu potakla međunarodni interes za njegovo djelo. Godine 1999. se kratko pojavio na početku Wendersova dokumentarca Buena Vista Social Club, međutim nije kreditiran. Umro je 2001. godine od srčanog udara dok je u Parizu predstavljao vlastitu izložbu. Pokopan je na groblju Cristóbala Colóna u Havani.

Poznata djela uredi

Galerija

Reference uredi

  1. La Nina de la Muneca de Palo by Alberto Korda
  2. Entrada de Fidel a La Habana by Alberto Korda
  3. El Quijote de la farola by Alberto Korda
  4. Fidel in Washington by Alberto Korda
  5. Guerrillero Heroico by Alberto Korda
  6. Miliciana by Alberto Korda

Vanjske poveznice uredi