John Wycliffe – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m pop
m pop - ovo je teško ispraviti i dovesti u red
Red 1:
{{Biografija
| ime = DžonJohn
| prezime = ViklifWycliffe
| slika = John Wycliffe 01.jpg
| širina_slike = 250px
Red 38:
Viklif je imao moćne zaštitnike. Dvojica vojvoda su bila na njegovoj strani, a imao je i dosta pristaša, koji su tokom njegovog saslušanja prodrli u sudnicu, pa je istraga protiv Viklifa bila obustavljena.
 
[[Papa]] [[Grgur XI.]] je okončao period [[Avinjonsko papstvo|Avinjonskog papstva]] i preselio se iz [[Avignon|Avinjona]] u [[Rim]] i te iste godine poslao je u Englesku u maju [[1377]]. pisma protiv Viklifa. Pozvao je kralja i više sveštenstvo da poduzmu mere protiv Viklifa. Međutim tada je u junu [[1377]]. umro engleski kralj [[Edward III. od Engleske|Edward III]]. Njegov naslednik je bio još dečak [[Richard II od Engleske|Richard II]]. Engleskom je faktički vladao kraljev ujak [[John od Genta]], koji je štitio Viklifa. Kao rezultat te nove situacije papina bula nije objavljena sve do decembra. Engleski parlament se sastao u oktobru i zauzeli su oštar stav protiv kurije.
 
Viklif je uživao javnu podršku, ali ipak pozvali su ga da odgovara na optužbe pape. Bučna gomila je bila na njegovoj strani, a i kraljeva majka je bila za Viklifa. Biskupi su bili podeljeni, pa su našli rešenje da mu zabrane da dalje iznosi javno svoje stavove. Jedno vreme Viklifa je po papinim uputama zatvorio vicekancelar u Oksfordu, ali Viklifovi prijatelji su ga oslobodili. Bili su ljuti, jer se crkvena hijerarhija mešala u nezavisnost univerziteta.
 
Pre novih sukoba papa [[Grgur XI.]] je [[1378]]. umro, a započelo je razdoblje zvano [[Zapadna šizma]] ([[1378]] — [[1429]]). U tom razdoblju jedne države podržavale su pape, a druge antipape. Džon Viklif je postao još veći protivnik papa. Viklif je učio da su [[Hristos|Hrist]] i [[apostoli]] poštovali kralja i da je greh opirati se kralju, čija vlast dolazi od boga. Svi podanici, pa i sveštenstvo treba da kralju plaća danak. Kralj treba da mudro koristi svoju moć, a zakoni trebaju biti u skladu sa božjim. Zakoni su od Boga, uključujući i one po kojima je carstvo iznad sveštenstva. Sveštenstvo treba poštovati zakone države. Engleski nadbiskupi potvrđuju to načelo tako što se zaklinju engleskom kralju na lojalnost, a kralj im predaje crkvena imanja. Kralj štiti svoje vazale, a sveštenstvo se kao vazali nalazi pod kraljevom jurisdikcijom i ne oslobađa ih papska objava vazalnog položaja.
 
== Viklif i papstvo ==
Red 56:
 
== Kao propovednik ==
Propovedao je da se treba rešiti postojeće crkvene hijerarhije i zameniti je siromašnim sveštenicima, koji nisu vezani nikakvim zakletvama. Takvi siromašni sveštenici započeli su da propovedaju Viklifovo učenje. Išli su bosonogi u dugoj tamnocrvenoj odeći i išli su od mesta do mesta i propovedali. Papa [[Grgur XI.]] nazvao ih je u jednoj buli [[lolardi]].
 
== Sinod protiv Viklifa ==
Viklif je leta [[1381]]. formulisao doktrinu u 12 kratkih rečenica i obavezao je svoje sledbenike da to propovedaju. Kancelar univerziteta u Oksfordu je to učenje proglasio jeretičkim. Viklif se tada žalio kralju. U to vreme došlo je do seljačkog ustanka [[1381]]. Iako Viklif nije podržao [[Seljački ustanak Votau TajleraEngleskoj|Seljački ustanak]] [[Wat Tyler|Wata Tylera]], njega su krivili i za seljačku bunu. Pobunjenici su najviše mrzili Viklifova zaštitnika Johna od Genta. Viklifov stari neprijatelj Vilijam Kurtnej postao je nadbiskup od Kanterberija i sazvao je [[1382]]. skup plemića na sinod. Tokom skupa došlo je do zemljotresa, pa su uplašeni učesnici nameravali da prekinu skup, ali nadbiskup je to tumačio kao pozitivan znak. Od 24 različita stava koja je Viklif iznosio deset stavova su proglasili [[hereza|jeretičkim]] i zabranili su da se ti stavovi iznose bilo na propovedima bilo u akademskim raspravama. ZaprećenoZaprečeno je kaznom onima, koji bi se oglušili na to. Predlog su poslali parlamentu na usvajanje, ali donji dom paralamenta je odbio. Kralj je izdao dekret, koji je omogućavao hapšenje onih koji bi iznosili takva jeretička učenja.
 
== Poslednji dani ==
[[Datoteka:Wycliffe bones Foxe.jpg|mini|d|250px|Spaljivanje Viklifovih kostiju]]
 
Umro je [[1384]]. Kratko nakon njegove smrti pojavio se [[Husiti|husitski pokret]], koji je nalazio inspiraciju u njegovu učenju.
 
[[Koncil u Konstanci]] održao se [[4. 5.|4. maja]] [[1415]]. i tada su Džona Viklifa proglasili jeretikom, a njegovo učenje potpuno zabranili. Naređeno je da se spale sve njegove knjige. Odredili su da se posmrtno spale njegove kosti.