Pobuna – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: '''Pobuna''' u najširem smislu predstavlja čin suprotstavljanja ili negiranja nečije vlasti ili autoriteta od osobe ili osoba koje su joj dotada bile ili trebale biti podvr...
 
Nema sažetka izmjene
Red 1:
'''Pobuna''' u najširem smislu predstavlja čin suprotstavljanja ili negiranja nečije [[vlast]]i ili [[autoritet]]a od osobe ili osoba koje su joj dotada bile ili trebale biti podvrgnute. U slučaju da se odigrava na širem području i u njemu sudjeluje veći broj osoba, za pobunu se koristi izraz [[ustanak]].
 
U užem smislu se pod izrazom pobuna podrazumijeva odbacivanje autoriteta, odnosno odbacivanje poslušnosti od osoba koje se zbog specifičnosti situacije nalaze u trajnom odnosu [[subordinacija|subordinacije]]. Tako se odbijanje naređenja od strane kapetana broda[[brod]]a naziva brodskom pobunom, odbijanje [[vojnik|vojnika]] da slušaju svoje oficire[[oficir]]e naziva vojničkom, a odbijanje zatvorenika[[zatvor]]enika da slušaju zatvorske vlasti naziva zatvorskom pobunom. Svi ti slučajevi u pravilu sadržavaju čin [[nasilje|nasilja]], bilo u stvarnom, bilo u simboličkom smislu.
 
== V. također ==
Red 32:
[[sv:Myteri]]
[[uk:Заколот]]
{{Pirates}}