Zapadna šizma – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m pop linkova - ma nemogu više - ovo je muljavina članak, kakva Engleska
mNema sažetka izmjene
Red 12:
=== Raskol, dio katoličkih država podržava jednog, a dio drugog papu ===
Katolička crkva se našla u velikim nevoljama. Dotad su postojali antipape, tj pape izabrane rivalskim frakcijama. Sada su prvi put obojica papa izabrani od legitimnih lidera crkve, tj od kardinala. Vladari po Evropi su trebali odabrati kojega papu da podržavaju.
Avinjonskog papu su podržali: [[Francuska]], [[Aragon]], [[Kastilja]], [[Cipar]], [[Burgundija]], [[Grofovija Savoja]], [[Napuljsko Kraljevstvo]] i [[Kraljevina Škotska]].
Rimskog[[Rim]]skog papu su podržali: [[Danska]], [[Kraljevina Engleska]], [[Flandrija]], [[Sveto Rimsko Carstvo]], [[Mađarska]], [[Sjeverna Italija]], [[Irska]], [[Norveška]], [[Poljska]] i [[Švedska]]. i [[Grofovija|grofovije]] po [[Sjeverna Italija|Sjevernoj Italiji]]
 
Nacionalne i frakcijske podjele pomogle su da šizma preživi početne pape koji su započeli sa šizmom. Održavala su se dva sedištasjedišta katoličke crkve., Jedanjedno u [[Rim]]u, a drugidrugo u [[Avignon]]u.
 
=== Sabori u Pisi i [[Konstanz]]u ===
Održan je crkveni Koncil u Pisi [[1408]]. sa namjerom da se riješi spor, pa oni izabiru trećeg papu, antipapu Aleksandra V. Njega nasleđuje antipapa Ivan XXIII.
 
Konačno su na konciluKoncilu u Konstanci[[Konstanz]]u [[1417]]. JovanIvan XXIII i Benedikt XIII su svrgnuti, a [[Grgur XII.]] dajeje podnio [[ostavka|ostavku]], tako da je izabran zajednički - jedinstveni novi [[papa]] [[Martin V.]] i time je okončana zapadna šizma. Na taj način je linija [[papa]] iz Rima priznata kao legitimna linija. Otada je proglašeno da crkveni[[Ekumenski sabor|Ekumenski koncil]] ne može smenitismjeniti papu. Izbor pape može poništiti jedino sam papa.
== Vidi još ==
* [[Avinjonsko papstvo]]