Razlike između izmjena na stranici "Tiranosaur"

Obrisana 52 bajta ,  prije 6 godina
m
Vraćene izmjene 95.155.35.23 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Duma
m (Vraćene izmjene 95.155.35.23 (razgovor) na posljednju izmjenu korisnika Duma)
== Opis ==
Bili su dugi oko 15 metara[[metar]]a, a u uspravnom stavu dostizali su 12 metara visine. Imali su male i nerazvijene prednje [[udovi|udove]]. Međutim, na snažnom i razvijenom vratu nalazila se ogromna glava s čeljustima punim oštrih [[zubi|zuba]]. Dostizali su dužinu od 20 centimetara[[centimetar]]a, a zajedno sa kandžama na zadnjim udovima činili su ubojito oružje ovog mesoždera. [[Vid]] im je bio slabo razvijen i nisu vidjeli životinje koje se nisu kretale, a za otkrivanje lovine mahom su se služili čulom mirisa[[miris]]a. Smatra se da nisu mogli potrčati brže od 35 km/h.
Općeprihvaćeno je da su bili lovci, koji su napadali biljojede[[biljojedi|biljoždere]] mnogo veće od sebe. Neki pak tvrde da su bili spori i nespretni, te u mogućnosti uloviti samo vrlo spore životinje, dok drugi smatraju da je riječ o strvinarima.IstinaCinjenica je da je najaci dinosaurus na cijelom svijetu
i da ima jaci ujed od svakog dinosaurusa na svijeetu.Najveci Ti-reksov neprijatelj bio je Spinosaurus, mada Spinosaurus je bio malo slabiji pa u okrshaju Ti-reks bi lako preziveo a Spinosaurus bi preminuo.Ti-reksove kandze na zadnjim udovima su iznosile velicinu i do 40cm.Rep mu je dostizao velicinu do 5m.Koza mu je bila toliko debela,pa bi mogao izdrzati cak i 50 projektila.Nije bio najveci dinaurus na svijetu.Dinusauru si koji su bili veci od njega su:Spinosaurus-15m,brahiosaur-25m,Argentinosaur-23m,Alosaurus-14m,Karkarodontosaurus-13m.Tiranosaurusi su imalipodignute obrve.
Bili su agresivni do srzi,ponekad ce napasti sve dinosauruse u blizini.
 
== U popularnoj kulturi ==