Tiranosaur (lat. Tyrannosaurus rex, "gušter tiranin") je prapovijesni dinosauri mesožderi. Nastali su u doba krede i postojali do nestanka dinosaura prije 65 milijuna godina.

Tiranosaur
Primjerak "Stan", muzej u Manchesteru
Status zaštite
Status zaštite: Fosil
Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Sauropsida
Nadred: Dinosauria
Red: Saurischia
Podred: Theropoda
Natporodica: Tyrannosauroidea
Porodica: Tyrannosauridae
Rod: Tyrannosaurus
Osborn, 1905.
Vrsta: T. rex
Dvojni naziv
Tyrannosaurus rex
Osborn, 1905.
Sinonimi

Dynamosaurus imperiosus
"Albertosaurus" megagracilis
"Gorgosaurus" lancensis?

Bili su dugi oko 15 metara, a u uspravnom stavu dostizali su 12 metara visine. Imali su male i nerazvijene prednje udove. Međutim, na snažnom i razvijenom vratu nalazila se ogromna glava s čeljustima punim oštrih zuba. Dostizali su dužinu od 20 centimetara, a zajedno sa kandžama na zadnjim udovima činili su ubojito oružje ovog mesoždera. Vid im je bio slabo razvijen i nisu vidjeli životinje koje se nisu kretale, a za otkrivanje lovine mahom su se služili čulom mirisa. Smatra se da nisu mogli potrčati brže od 35 km/h. Općeprihvaćeno je da su bili lovci, koji su napadali biljoždere mnogo veće od sebe. Neki pak tvrde da su bili spori i nespretni, te u mogućnosti uloviti samo vrlo spore životinje, dok drugi smatraju da je riječ o strvinarima.

U popularnoj kulturi

uredi

Sama pojava tiranosaura izaziva veliki strah, a kada se na to sve dodaju razne informacije o njegovoj agresivnosti dobija se savršen lik za horor film. Upravo to je iskorišteno u filmu Jurski park, gdje tiranosaur predstavlja krvoločnu zvijer koja je dospjela na slobodu. U filmu ga nazivaju Tiranosaurus reks, pa je iz toga proizašao nadimak T-reks (T-rex).

 
Wikivrste imaju podatke o: