Skanija – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
m pop
m pop
Red 22:
== Geografija ==
 
Skanija se prostire na 11.027 km² na jugu [[Švedska|Švedske]], što iznosi 3% teritorije te zemlje. Nalazi se na obalama [[Baltičko more|Baltičkog mora]], [[KategatKattegat]]a i [[EresundØresund]]a, preko puta koga je Danska. Na severu se graniči sa pokrajinama [[Småland]] i [[Halland]] a na istoku je [[Blekinge]]. Granice Skanije se gotovo podudaraju sa granicama [[Skåne (grofovija)|Grofovije Skania]], s tim što Skania obuhvaća i mali deo [[Halland (regijagrofovija)|Grofovije Halland]].
 
Veći deo Skanije pokrivaju šume, pogotovo severne delove. U zapadnim i južnim delovima, te oko grada [[Kristianstad]]a, prostiru se ravnice čija zemlja spada među najplodnije na svetu. Najviši vrh je [[Sederosen]] (212 m nadmorske visine), koji je i nacionalni park. Najveće jezero je [[Ivešen]] (54 km²).
Red 33:
Oko [[970]]. godine Skanija postaje deo Danskog carstva. Kasnije, krajem [[11. vijek]]a, biva sve značajnija pokrajina istoga. Zapisano je da je u Skaniji već tada postojalo 300 crkava.
 
Posle mnogih krvavih švedsko-danskih ratova, Skanija pripadaje pripala Švedskoj nakon skalpanja [[RoskildskiSporazum miriz Roskilde|RoskildskimSporazuma iz miromRoskilde]] [[1658]]. godine. Nakon toga Danci u nekoliko navrata pokušavaju da vrate kontrolu nad Skanijom. Lokalno stanovništvo organizuje i gerilu, ali bez uspeha. Švedske vlasti su primorali mušuko stanovništvo da potpiše ugovor o lojalnosti švedskom kralju. Poslednji napad na Švedsku Danci vrše [[28. februar]]a [[1710]]. godine, tokom [[Nordijski rat|Nordijskog rata]], u velikoj bici kod [[Helsingborg]]a. U bici je ubijeno 5.000 od ukupno 14.000 danskih vojnika i 800 švedskih. Posle bitke prestaju danske ambicije da ponovo zavladaju Skanijom, a Helsingborgu je trebalo više od 150 godina da se oporavi.
 
== Gradovi ==
Red 53:
 
== Vidi još ==
* [[EresundØresund]]
 
== Spoljašnje veze ==
Red 60:
 
{{Švedske pokrajine}}
[[Kategorija:PokrajineŠvedske u Švedskojpokrajine]]
 
[[Kategorija:Pokrajine u Švedskoj]]
[[Kategorija:Okrug Skone]]