Gospoda Glembajevi – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Nova stranica: Drama u tri čina (psihološko-socijalna) Miroslava Krleže iz 1929. godine. == Mjesto i vrijeme radnje == Zagreb, jedna ljetna noć prije rata 1914...
 
Nema sažetka izmjene
Red 1:
{{sređivanje}}
[[Drama]] u tri čina (psihološko-socijalna) [[Miroslav Krleža|Miroslava Krleže]] iz [[1929]]. godine.
 
{{stilska dorada}}
 
'''Gospoda Glembajevi''' je naziv za [[Dramadrama|dramu]] u tri čina (psihološko-socijalna) [[Miroslav Krleža|Miroslava Krleže]] iz [[1929]]. godine.
 
== Mjesto i vrijeme radnje ==
Linija 19 ⟶ 23:
 
== Sadržaj ==
 
{{spoiler}}
 
ČIN PRVI
Linija 54 ⟶ 60:
* Dr. Paul Altman - liječnik (51 godina)
[[Category:Drame]]
 
{{lit-stub}}
 
[[hr:Gospoda Glembajevi]]
 
Ukratko o DRAMI "Gospoda Glembayevi":
 
Trilogija o Glembayevima svojevrsna je psihološko-sociološka studija raspada i degeneracije jedne zagrebačke patricijske obitelji začete u zločinu prvog Glembaya, koji ukradenim crkvenim srebrom započinje obiteljski uspon od međimurskih seljaka do uglednih gornjogradskih industrijalaca i bankara.
 
Radnja drame odigrava se 1913 g. u kući bankara Ignjata Glembaya na dan proslave obljetnice njegove firme “Glembay Ltd.”. Uz banalnu konverzaciju gosti dolaze i odlaze, da bi na kraju na sceni salona ostali Leon, sin starog bankara Glembaya, sestra Angelika, dominikanka, udovica njegovog starijeg brata Ivana.
 
“Gospoda Glembayevi” prva je drama trilogije o Glembayevima. Sva tri čina odigravaju se u kući bankara Ignjata Glembaya noć nakon svečane proslave jubileja firme “Glembay Ltd.”, a činovi se vremenski gotovo nastavljaju jedan na drugi.
 
Tako Krleža u ovoj drami ostvaruje klasično jedinstvo mjesta, vremena i radnje. Kako je riječ o obiteljskoj drami, scenom će defilirati veći broj likova, no središnji je dramski sukob između oca i sina, starog Ignjata Glembaya, glave obitelji, uglednog bankara i industrijalca i njegova sina iz prvog braka, slikara i doktora filozofije Leona.
 
Kratki sadržaj
 
I ČIN
 
Uvod u dramu započinje opisom kuće Glembayevih. Nakon dugog izbivanja iz roditeljskog doma Leon se vratio kući, također i Beatrix. Njih dvoje nakon što se dugo nisu vidjeli vode dug i iscrpan razgovor pun povjerenja i uljudnosti. Cijela se kuća digla na noge zbog optužbi da je barunica Castelli pregazila neku staricu. Da bi tragedija bila veća s njihove kuće se bacila siromašna žena sa svojim djetetom - snaha poginule starice. Novine su to objavile i optužile Glembayeve. Leon govori da je žena što se bacila s trećeg kata s djetetom u naručju htjela da joj barunica kupi singer - mašinu, jer je bila izučena švelja. Za vrijeme prepiranja o tome tko je kriv zbog smrti ove dvije žene Leon je Silberbrandtu u lice rekao da je ljubavnik barunice Castelli. Tu optužbu čuo je i Leonov otac Glembay.
 
II ČIN
 
Silberbrandt sav uzrujan dolazi u Leonovu sobu i moli ga da povuče svoju tešku optužbu izrečenu pred svima, na što ovaj hladnokrvno reagira. Dolazi i otac, a Silberbrandt izlazi. Leon govori ocu da ga ne voli i da ga nikad nije ni volio, nego je volio Ivana.
 
Leon postavlja pitanje ocu zašto mu nije palo na pamet kako se njegova sestra utopila. Glembay pobija sve činjenice i govori Leonu da to nije prvi put da se njegova majka pokušala ubiti. Otac moli Leona da mu kaže da li je njegova izjava istinita. Nakon dugog i mukotrpnog razgovora on mu to ponavlja, ali mu i priznaje da je maćeha uspjela i njega šarmirati u vili “Nad Lipom”. Stari i Leon se krvavo potuku i stari Glembay dobiva napad.
 
III ČIN
 
Glembay je umro. Puba koji se uzeo pobrinuti oko sređivanja Glembayevih poslova dolazi do toga da je Glembay bankrotirao što dovede barunicu Castelli do ruba živaca, te ona počne blatiti pokojnika, a i Angeliku i Leona. Leon to više nije mogao izdržati nego krene na barunicu koja se uplaši i poče bježati. On ju stiže i ubija.