Janjičari – razlika između verzija

Uklonjeni sadržaj Dodani sadržaj
Autobot (razgovor | doprinos)
m razne ispravke
mNema sažetka izmjene
Red 38:
Prema istraživanju grčkog historičara Dimitrija Kitsikisa objavljenoj u knjizi ''Türk Yunan İmparatorluğu'' (Tursko-grčko carstvo)<ref name="Kitsikis"/> mnoge kršćanske familije dobrovoljno su davale svoju djecu za janjičare jer im je nakon toga bio omogućen ulaz u ''otomansko visoko društvo''.
===Karakteristike janjičarskih jedinica===
Janjičarske jedinice bile su posebne u mnogo čemu, one su bile prva regularna vojska u [[Evropa|Evropi]] nakon [[Rimsko carstvo|Rimskog carstva]] sa vlastitim [[uniforma]]ma, plaćom, vojnom muzikom ([[mehter)]], stanovali su u posebnim [[kasarna]]ma i prvi se počeli služiti vatrenim oružjem. Po tim karakteristikama janjičari su bili predhodnica modernih armija. Za razliku od njih [[Feudalizam|feudalni]] evropski vladari tog doba podizali su vojsku jedino za slučaj rata i jedino je tada plaćali. Janjičarski [[bataljon]], koji je stalno bio zajedno - postojao je blizak poput familije, za mirnodopskih vremena oni su služili za stražarsko policijske poslove a u slučaju nužde kao vatrogasci. Janjičari su kvartalno dobijali redovitu plaću, koju im je uručivao osobno sultan obučen u janjičarsku uniformu. <ref name=Uzun>İsmail Uzunçarşılı: Osmanlı Devleti Teşkilatından Kapıkulu Ocakları: Acemi Ocağı ve Yeniçeri Ocağı. Ankara: Türk Tarih Kurumu. (1988.)ISBN 975-16-0056-1, str. 66-67, 376-377, 405-406, 411-463, 482-483</ref>
 
Za velikih bitaka janjičarske jedinice su bile odlučujuća snaga koja je donosila prednost, iako im je prvenstvena zadaća bila čuvanje sultana. No vremenom su janjičarske jedinice postojale sve manje efikasne u sukobima sa evropskim vojskama, naročito od [[17. vijek|17. st.]] iako su formalno brojem tada bile najveće. Razlozi za pad efikasnosti, ležali su i u činjenici da je s vremenom postati janjičar, bilo izrazito - lukrativno, pa su mnogi bogati i uticajni muslimani slali svoju djecu u janjičare, ali su pomoću korupcije izbjegli da ona prođu - vojničku obuku (adžami oglan). Tako da su oni na papiru bili odlični vojnici, iako u stvarnosti to uopće nisu bili - već su samo dobijali plaću.