Ponhea Yat (kmerski: ពញាយ៉ាត; tajlandski: พญาญาติ Phaya Yat; Yaśodharapura, 1396.Chaktomuk, 1466.), znan i kao Barom Reachea II (kmerski: បរមរាជាទី២; tajlandski: บรมราชาที่ ๒ Borommaracha Thi Song), bio je kambodžanski vladar poznat kao posljednji vladar Kmerskog Carstva i prvi vladar u tzv. Mračnom dobu.

Ponhea Yat / Barom Reachea II
ពញាយ៉ាត / បរមរាជាទី២
Kralj Kambodže
Vladavina 1405.1463.
Prethodnik Thoma Saok
Nasljednik Narayana Reachea
Djeca Narayana Reachea
Srey Reachea
Thoma Reachea
Rođenje 1396.
Yaśodharapura, Kmersko Carstvo
Smrt 1466.
Chaktomuk, Kambodža
Pokop Wat Phnom
Kambodža Phnom Penh, Kambodža
Vjera budizam

Na tronu je naslijedio Thomu Saoka, preuzevši vlast 1405. godine. S obzirom na generalnu opskurnost izvora za to doba kambodžanske historije, o vladavini Ponheje Yata se ne zna previše. Poznato je da je pri početku svoje vladavine poslao izaslanika u Kinu te da se u dva navrata (1408. i 1414.) žalio kineskom caru Yongleu zbog upada vojske Kraljevine Champa, koju je tada vodio Jaya Simhavarman V.

Kada je 1431. godine došlo do sijamske invazije, Ponhea Yat je napustio prijestolnicu Yaśodharapuru, što se smatra službenim krahom Kmerskog Carstva i početkom Mračnog doba. Ponhea Yat je inicijalno preselio sjedište u Basan (danas Srey Santhor), a onda ubrzo i u Chaktomuk, koji će ostati prijestolnica do kraja njegove vladavine. Nakon preseljenja u Chaktomuk, kralj je naredio velike građevinske radove s ciljem zaštita grada od poplava te izgradnju nove kraljevske palače. Za njegove vladavine je izgrađeno i šest budističkih manastira u okolici grada.

Umro je 1466. godine, a pokopan je u stupi u sklopu hrama Wat Phnom. Naslijedio ga je njegov najstariji sin, Narayana Reachea, koji je vladao do 1469., kada je tron preuzeo njegov drugi sin, Srey Reachea.