Pola Negri je poljska kazališna i filmska glumica, poznata kao jedna od velikih zvijezdi i fatalnih žena Hollywooda u doba nijemog filma.

Pola Negri
Biografske informacije
RođenjeBarbara Apolonia Chałupiec
(1897-01-03)3. 1. 1897.
Lipno, Poljska
Smrt1. 8. 1987. (dob: 90)
San Antonio, Texas, SAD

Rođena je 3. januar 1897. kao Barbara Apolonia Chałupiec u poljskom mjestu Lipno. Glumu je studirala na Akademiji dramskih umjetnosti u Varšavi, a na pozornici debitirala 1913. godine. Nakon toga na poziv Maxa Reinhardta seli u Berlinu gdje ostaje 5 godina i postiže svjetski uspjeh glumeći u najvećim njemačkim filmovima tog doba. Godine 1922. odlazi u Hollywood i potpisuje ugovor s Paramountom (za 3000$ na tjedan). Tako je postala prva holivudska "uvozna" zvijezda, a njen egzotični izgled privukao je milijune Amerikanaca pa joj se plaća uskoro povećala na 10 000$ na tjedan. Osim po filmovima je bila poznata i po burnom ljubavnom životu - aferom s Charliejem Chaplinom i melodramatičnim tvrdnjama o zarukama s Rudolphom Valentinom.

S dolaskom zvučnog filma popularnost joj opada jer se publika nije mogla naviknuti na njen težak poljski naglasak. Zbog toga se preslila u Njemačku, gdje je snimila nekoliko popularnih filmova u studiju UFA pod pokroviteljstvom nacističkog ministra propagande Josepha Goebbelsa. Njemačku je napustila zbog glasina o židovskom porijeklu. U SAD se vratila 1941. godine. Ostatak života provela je povučeno, eventualno snimiviši posljednji film Hi Diddle Diddle (1941.) i objavivši autobiografiju "Pola Negri: Memoirs of a Star".

Eksterni linkovi uredi