Plavi vjesnik

Plavi vjesnik
Tip strip, pop-rok
Vlasnik "Vjesnik"
Izdavač "Vjesnik"
Glavni urednik Pero Zlatar
Osnivanje 1. X. 1954.
Jezik hrvatskosrpski
Zadnje izdanje 1973.
Sedište Zagreb

"Plavi vjesnik" je bio specijalizirani tjednik novinske kuće Vjesnik iz Zagreba namijenjen djeci (kasnije omladini), koji je izlazio od 1954. do 1973. godine.

Povijest časopisaUredi

Prvi broj lista pojavio se na kioscima 1. X. 1954. godine i bio je na neki način nastavak neuspjelih strip-tjednika namijenjenih mlađoj publici: Petko i Miki strip.

"Plavi vjesnik" se ustalio kod publike i stekao veliku popularnost zahvaljujući objavljivanju niza dobrih stripova, prvenstveno engleskog znanstveno-fantastičnog stripa "Den Deri" (engl. Dan Dare), ali i objavljivanju velikog broja kvalitetnih stripova domaćih autora Žarka Bekera, Borivoja Dovnikovića Borda, Vladimira Delača, Andrije Maurovića, Waltera Neugebauera, Julija Radilovića, Ota Reisingera...

Sredinom šezdesetih godina 20. stoljeća, dolaskom Pere Zlatara za glavnog urednika, "Plavi vjesnik" prestaje biti strip-tjednik i sve više postaje pop-rok časopis, malo-pomalo naginjući žutom tisku i traču, što je za ono vrijeme bilo i dosta smjelo. Listu je to donijelo veliku popularnost, ali ubrzo nakon toga i veliki pad popularnosti i gašenje.

PovezanoUredi

IzvoriUredi