Pierre Quétineau

Pierre Quétineau (25. august 1756 - 16. mart 1794) bio je francuski vojskovođa, najpoznatiji po zapovijedanju republikanskim trupama na početku Rata u Vandeji.

Pierre Quétineau
Karijera
Čin brigadni general
Važnije bitke *Rat Prve koalicije
Rod vojske pješadija

Karijeru je započeo u kraljevskoj vojsci kojoj se 1772. priključio kao običan vojnik u pukovniji Šampanjske pješadije; odatle je otpušten 1781. godine. Nakon Revolucije se 1791. priključio dobrovoljačkom bataljonu gdje je dobio čin kapetana. Godine 1792. je nakon izbijanja Rata Prve koalicije poslan u Sjevernu armiju gdje se borio pod generalom Dumouriezom.

Godine 1793. je imao čin brigadnog generala i zapovjedništvo nad republikanskim trupama u Vandeji. Tamo ga je zatekao početak ustanka gdje je pretprio teške poraze - kod Aubiersa je pobunjenicima ostavio kao plijen dragocjene količine oružja i opreme, a potom je kod Thouarsa kapitulirao sa 3000 svojih ljudi.

Nakon te bitke je zajedno sa svojim ljudima pušten pod obećanjem da se više neće boriti u Vandeji. Kada se vratio u republikanske redove, uhapšen je pod optužbom za izdaju i smješten u tamnicu u Saumuru. Tamo ga je 9. juna zatekla bitka u kojoj su grad zauzeli pobunjenici. Znajući da mu pri povratku u republikanske redove prijeti sigurna smrt, pobunjenički vođa Louis de Lescure mu je ponudio da se priključi pobunjenicima ili barem ostane njihov zarobljenik; Quétineau je, međutim, to odbio smatrajući kako bi zbog toga mogla stradati njegova supruga Jeanne Robert Latreille.

Nakon što se vratio republikancima, Quétineau je ponovno uhapšen. Nakon višemjesečnog boravka u tamnici je izveden pred Revolucionarni sud, osuđen na smrt i giljotiniran. Njegova je supruga kraju također pogubljena nakon procesa gdje je optužbu vodio revolucionarni vođa Jacques René Hébert.

Literatura uredi