Za ostale upotrebe, v. Petrovo (razvrstavanje).

Petrovo (do 1993. Bosansko Petrovo Selo), općina u sjevernom dijelu Bosne i Hercegovine, u blizini Doboja. Općina, formirana nakon Daytonskog sporazuma, pripada Republici Srpskoj.

Petrovo


Opštinska zgrada u Petrovu

Osnovni podaci
Država  Bosna i Hercegovina
Stanovništvo
Stanovništvo ((1991)) 2.919
Geografija
Koordinate 44°38′00″N 18°22′00″E / 44.633333°N 18.366667°E / 44.633333; 18.366667
Petrovo na mapi Bosne i Hercegovine
Petrovo
Petrovo
Petrovo (Bosne i Hercegovine)


Koordinate: 44° 37′ 60" SGŠ, 18° 22′ 00" IGD

Stari naziv Petrova je Bosansko Petrovo Selo. On je malo prije početka rata promijenjen u Petrovo. Opština je postojala i ranije. 1960-tih godina ukinuta i od tada je to područje dodjeljivano nekada opštini Gračanica, a nekada opštini Lukavac.

Geografija uredi

Opština Petrovo obuhvata područje naseljenih mjesta Petrovo, koje je i sjedište opštine, zatim Bisići, Brđani, Kakmuž, Kaluđerica, Karanovac, Krtova, Porječina i Sočkovac. Nalazi se u sjeverozapadnom dijelu BiH (Republika Srpska).

Površina opštine Petrovo je 146,47 km² i ima 11.620 stanovnika, odnosno 79,33 st/km2.

Opština graniči sa opštinama Doboj (Republika Srpska) te opštinama Doboj Istok, Gračanica, Maglaj, Tešanj, Lukavac i Doboj Jug u FBiH. Područje ili granice opštine označene su najvišim vrhovima Ozrena Kraljica 883 metara, Krstata ploča 893 metra i Ostrvica 918 metara nadmorske visina na jugozapadu, te koritom reke Spreče na severoistoku i jugoistoku selom Krtova koje delom pripada ovoj opštini, a delom opštini Lukavac u FBiH kao i na severozapadu sa opštinom Doboj granicom naseljenog mesta Boljanić. Područje opštine Petrovo čine sedam naseljenih mesta i to: Petrovo, koje je jedino naseljeno mesto gradskog karaktera, zatim Bisići, Brđani, Kakmuž, Kaluđerica, Karanovac, Krtova, Porječina i Sočkovac. U svih sedam naseljenih mesta konstituisane su mesne zajednice čiji podaci su priloženi u tabeli. U pogledu reljefa 65% teritorije Opštine čine brdsko-planinsko područje koje se blago podiže iz ravničarskog 35% dela teritorije sprečkog polja i završava najvišim planinskim vrhovima Ozrena. Iako opština Petrovo spada u red izrazito nerazvijenih opština u Republici Srpskoj, njeno područje bogato je raznim mineralnim sirovinama kao što su: azbest, kaolin, ciglarska glina, termo-mineralne i alkalne vode, kao i nekim plemenitim, još uvek nedovoljno istraženim metalima. Također opštini Petrovo pripada Orlovo jezero.

 

Naseljena mjesta uredi

Istorija uredi

Stanovništvo uredi

Nacionalnost 1991.
Srbi 2.695
Muslimani 54
Hrvati 18
Jugosloveni 70
ostali 82
Ukupno 2.919


Prema popisu iz 1991. godine naselja Petrovo, Kakmuž, Karanovac, Porječina i Sočkovac imala su 8403 stanovnika, od čega 7899 ili 94% Srba, 80 ili 0,95% Bošnjaka, 44 ili 0,52% Hrvata i 380 ili 4,5% ostalih.

Privreda uredi

Stanovništvo opštine Petrovo do 1992. godine najvećim delom bilo je radničko sa dodatnim bavljenjem poljoprivredne delatnosti. Do ovog perioda najveći broj stanovnika bio je zaposlen u industrijski razvijenom tuzlanskom bazenu, a i na području sadašnje opštine Petrovo u preduzećima za iskorišćavanje i preradu azbesta u Petrovu, proizvodnju ciglarskih proizvoda u Sočkovcu, iskorišćavanje i preradu drveta u Petrovu i Karanovcu, korišćenje termo-mineralnih voda i proizvodnju tečnog ugljen-dioksida u Kakmužu, proizvodnju građevinskih konstrukcija i elemenata u Petrovu, proizvodnju duvane ambalaže od plastike u Kakmužu, kao i peradarskim farmama u Karanovcu i Porječini. Takođe je na području sadašnje opštine Petrovo bio razvijen turizam u prelepim predelima Ozrena u čijem je centru, sada naselju Kaluđerica, smešten Manastir «Svetog Nikole» na Ozrenu iz 13.veka kao i izgrađeni ugostiteljsko-turistički objekti.

Obrazovanje uredi

Kultura uredi

Krsna Slava Opštine Petrovo je "Petrovdan" i dan grada Petrova. Za "Petrovdan" se u Petrovu prave "petrovdanske lile".

Sport uredi

Slavni ljudi uredi

Reference uredi

Vanjske veze uredi