Paravakcinija (lat. noduli mulgenium) je zarazna virusna bolest koja se prenosi sa bolesnih životinja (krava, ovaca i koza) na čoveka. Uzročnik bolesti je virus paravaccinae. Najčešće obolevaju ljudi koji po svojoj profesiji dolaze u dodir sa zaraženim životinjama (stočari, veterinari, mesari i sl). Infekcija nastaje najčešće nakon neposrednog kontakta sa životinjom, a postoji mogućnost prenosa sa čoveka na čoveka.

Nakon inkubacije od osam do dvanaest dana, počinju da se javljaju papule (upalni čvorići) okružene crvenkastom zonom. One se postepeno uvećavaju i pretvaraju u tvrde, elastične plavkastocrvenkaste kvržice sa centralnim udubljenjem. Promene su veličine do 1 cm, a najčešće su lokalizovane na šakama. Često pojavi ovih promena prethodi neka povreda. U veterini se ova bolest naziva lažnim kravljim boginjama.

Dijagnoza i lečenje uredi

Dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, epidemioloških podataka, kliničke slike i laboratorijskih nalaza.

Bolest prolazi za 6-10 nedelja bez ikakve terapije. Ponekad se pacijentima daje interferonska mast da bi se skratilo vreme trajanja promena. Ukoliko dođe do nastanka sekundarne infekcije prepisuju se antibiotske masti, a u slučaju nastanka sekundarnih egzantema daju se antiflogistici, antihistaminici i kortikosteroidne masti.

Izvori uredi