Palomareski incident

Palomareski incident (sh. Palomares Incident; španski: Incidente de Palomares) se zbio 17. januara 1966. iznad Sredozemnog mora nedaleko od grada Palomares na španskoj obali kada se američki strateški bombarder B-52 prilikom uzimanja goriva u letu sudario sa avio-tankerom KC-135 Stratotanker. Tom prilikom su oba aviona uništena te je poginulo 7 članova posada (svi u KC-135 i 3 od 7 u BC-52), ali je također došlo do gubitka četiri hidrogenskih bombi B28 kojima je B-52 bio naoružan tokom obavljanja rutinske misije Chrome Dome kojom je američko ratno zrakoplovstvo permanentno držalo u zraku bombardere kako bi u svakom trenutku moglo izvesti udar protiv ciljeva u SSSR u slučaju izbijanja Trećeg svjetskog rata. Tri bombe su pale na kopno, a pri čemu je kod jedne došlo do detonacije konvencionalnog eksploziva i djelomične kontaminacije plutonija uokolici Palomaresa; četvrta bomba, koja je pala u more, je pronađena tek nakon nekoliko mjeseci i izvađena nakon spektakularne akcije spašavanja u kojoj je sudjelovala američka ratna mornarica.

Palomareski incident
Nuklearna bomba B28RI izvađena sa 870 m dubokog mora na palubi američkog ratnog broda USS Petrel.
Događaj - sažetak
Datum17. januar 1966
Tipsudar u zraku
MjestoSredozemno more kraj Palomaresa u Španiji
37°14′57″N 1°47′49″W / 37.24917°N 1.79694°W / 37.24917; -1.79694
Prvi avion
TipB-52G
OperaterStrateška zračna komanda, Ratno zrakoplovstvo SAD (USAF)
Polazište letaZrakoplovna baza Seymour Johnson
Sjeverna Karolina, SAD
OdredišteZrakoplovna baza Seymour Johnson
Posada7
Drugi avion
TypeKC-135 Stratotanker
Tail number61-0273

Cijeli je slučaj izazvao veliku pažnju svjetske javnosti i dao dodatni poticaj antiratnom i antinuklearnom pokretu sugerirajući mogućnost da samo postojanje nuklearnog oružja može čistom slučajnošću dovesti do apokaliptičkih posljedica. Američka vlada na čelu sa predsjednikom Johnsonom je bila dovedena u neugodan položaj, isto kao i tadašnji frankistički režim u Španiji koja se, iako formalno izvan NATO-a, smatrala ključnim hladnoratovskim saveznikom. SAD su zbog toga pokrenule projekt kontaminacije poljoprivrednog zemljišta u Palomaresu; u samoj Španiji su se dogodile demonstracije lokalnog stanovništva.

Slučaj se odrazio i na popularnu kulturu, bilo u obliku britanskih filmskih komedija Finders Keepers i The Day the Fish Came Out, ali i mnogo ozbiljnijeg tretmana u romanu L'Arbre de Noël francuskog pisca Michela Bataillea koji je 1969. ekraniziran kao istoimeni film.

Vanjske veze

uredi