Opština Knjaževac

Opština Knjaževac se nalazi u istočnom delu Srbije, uz granicu sa Republikom Bugarskom i ulazi u sastav Timočke Krajine. Nalazi se na severnoj geografskoj širini od 43°20' do 43°45' i istočnoj geografskoj dužini od 22°11' do 22°41'.

Opština se prostire na površini od 1.202 km² i po veličini je četvrta u Republici Srbiji. Pretežni deo opštine Knjaževac pripada brdsko - planinskom području.

Najviša tačka na teritoriji opštine je Midžor na Staroj planini (2.169 m nadmorske visine). Najniža tačka je na 176 m nadmorske visine i nalazi se u knjaževačkoj kotlini. Područje opštine obuhvata 86 naselja od čega je 85 seoskih naselja. Sam grad se nalazi na sastavu Trgoviškog i Svrljiškog Timoka koji zajedno čine Beli Timok, koji teče ka Zaječaru i zajedno sa Crnim Timokom čini Timok, po kome je i sama Timočka krajina dobila naziv.

U opštini Knjaževac živi 44.036 stanovnika od čega 19.705 u gradu (podaci iz poslednjeg popisa stanovništva 1991. godine). Prosečna gustina naseljenosti je 36 stanovnika po km², što je svrstava u retko naseljene opštine.


Nedovršeni članak o administrativnoj jedinici: Opština Knjaževac u Srbiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.



Zaječarski okrug

Opštine: Boljevac • Knjaževac • Zaječar • Sokobanja