Once Upon a Time in Mexico

Bilo jednom u Meksiku (eng. Once Upon a Time in Mexico) je akcijski film Roberta Rodrigueza iz 2003. i treći dio njegove "Mariachi trilogije" koju još čine filmovi El Mariachi i Desperado. Antonio Banderas opet nastupa u ulozi El Mariachija, dok se još pojavljuju Johnny Depp, Salma Hayek, Willem Dafoe, Enrique Iglesias, Mickey Rourke i Ruben Blades.

Once Upon a Time in Mexico
RežijaRobert Rodriguez
ProducentRobert Rodriguez
Elizabeth Avellan
Carlos Gallardo
ScenarioRobert Rodriguez
UlogeAntonio Banderas
Salma Hayek
Johnny Depp
Willem Dafoe
Mickey Rourke
Eva Mendes
Danny Trejo
MuzikaRobert Rodriguez
FotografijaRobert Rodriguez
MontažaRobert Rodriguez
DistribucijaColumbia Pictures
Datum(i) premijere2003.
Trajanje102 min.
Jezikengleski
španjolski
Budžet$29,000,000
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Desperado
Once Upon a Time in Mexico na Internet Movie Database

Film je zaradio pretežno pozitivne recenzije, ali ipak bio kritiziran što je uloga El Mariachija (Antonio Banderas) svedena gotovo na sporednu u njegovoj trilogiji te zbog vijugave radnje. Međutim, na specijalnim dodacima na DVD-u, Robert Rodriguez je objasnio kako je to učinjeno s namjerom jer je htio da to bude Dobar, loš, zao trilogije.

Radnja uredi

Priča se vrti oko El Mariachija (Banderas), kojeg je unajmio agent CIA-e, Sands (Depp) da ubije generala Marqueza. Marquez je ubio El Mariachijevu ženu i dijete te ga je unajmio meksički narko-boss Armando Barillo da ubije meksičkog predsjednika. Sands angažira umirovljenog agenta FBI-ja Jorgea Ramireza da ubije Barilla jer je Ramirez odgovoran za smrt Ramirezova partnera, agenta Archuleta. Sands unajmljuje i agenta AFN-a, agenta Ajedreza kako bi pratio Barilla.

Kako se radnja raspetljava, doušnici se počinju okretati na Sandsa. Na dan završnog obračuna, zarobljavaju ga i osljepljuju. U međuvremenu, El Mariachi angažira dva svoja prijatelja kako bi mu pomogli da spasi predjednika. El Mariachi ubija Marqueza pogodivši ga prvo u oba koljena, a onda u glavu, osvetivši ženu i dijete, te pomaže Ramirezu ubiti Barillo koji pada s balkona nakon što ga je El Mariachi pogodio saćmaricom.

Problemi s trilogijom uredi

Film je predstavljen kao završnio dio Rodriguezove "Mariachi trilogije", iako se filmovi ne mogu gledati kao linearna trilogija, kao što su Kum i Povratak u budućnost.

Desperado se često smatra remakeom El Mariachija, a ne direktni nastavak; postoje neke nedosljednosti između prva dva filma, a u Rodriguezovu komentaru na DVD-u Desperada, kaže kako je zamislio Desperado kao remake El Mariachija za američku publiku. Mnogi glumci čiji su likovi poginuli u Desperadu pojavljuju se i u Meksiku. Rodriguez je rekao kako je htio raditi opet s tim glumcima, unatoč tome što su njihovi likovi poginuli u Desperadu. Sergio Leone je slično tako koristio iste glumce u raznim filmovima u svojoj Dolarskoj trilogiji.

Osim toga, Rodriguez je na komentaru filma rekao kako je namjeravao snimiti i četvrti film u kojem bi riječ bila o El Mariachiju i njegovoj ženi s kraja Desperada pa do malo prije Bilo jednom u Meksiku. Kako to nije uspio, ubacio je dijelove te priče u ovaj film.

Glumci uredi

Glumac Uloga
Antonio Banderas El Mariachi
Salma Hayek Carolina
Johnny Depp Sheldon Sands
Eva Mendes Ajedrez
Danny Trejo Cucuy
Enrique Iglesias Lorenzo
Marco Leonardi Fideo
Rubén Blades Agent FBI-ja Jorge Ramirez
Willem Dafoe Armando Barillo
Mickey Rourke Billy Chambers
Gerardo Vigil General Emiliano Marquez
Miguel Couturier Dr. Guevera
Cheech Marin Belini
Pedro Armendáriz Jr. Predsjednik
Julio Oscar Mechoso Nicholas

Eksterni linkovi uredi