Antonio Banderas

Hose Antonio Domingez Banderas (šp. José Antonio Domínguez Banderas) je španski filmski glumac, koji je rođen 10. avgusta 1960. godine u Malagi (Španija). Istakao se glumeći u holivudskim filmovima kao što su: Atentatori, Intervju sa vampirom, Desperado, Filadelfija i Maska Zoroa.

Antonio Banderas
Antonio Banderas June07.jpg
Antonio Banderas na londonskoj premijeri filma Shrek the Third, jun 2007.
Rođen/a José Antonio Domínguez Banderas
10. august 1960. (1960-08-10) (dob: 62)
Málaga, Andaluzija, Španija
Zanimanje glumac, režiser, pjevač
Period aktivnosti 1979 —
Suprug/a/e/zi Ana Leza (1987 - 1995)
Melanie Griffith (1996-2014)


BiografijaUredi

Banderas je rođen u Malagi, (Andaluzija, (Španija), od oca Hosea Domingeza (šp. José Domínguez) koji je radio kao policajac, i majke Ane Banderas (šp. Ana Banderas) koja je bila učiteljica. Želeo je da se bavi profesionalno fudbalom, ali je to sve palo u vodu kada je sa 14. godina polomio nogu. Nakon toga putuje u Madrid i počinje da se bavi glumom.

Proslavio se osamdesetih godina glumeći u filmovima reditelja Pedra Almodovara. Ključnu ulogu je ostvario kao Riki u filmu Veži me! (šp. Átame!) 1990. godine, gde mu je partnerka Viktorija Abril. Nakon toga seli se u SAD i počinje da glumi u američkim filmovima kao što su: Kraljevi mamba, Filadelfija, Intervju sa vampirom, Desperado, Atentatori i mnogim drugim.

Privatni životUredi

Banderas je bio oženjen sa Anom Lezom, sa kojom se kasnije razveo. Na snimanju filma -{Two Much}-, upoznaje Melani Grifit sa kojom se 1996. godine venčao. Imaju jednu kćerku koja se zove Stela del Karmen Banderas Grifit, koja se sa majkom pojavila kao glumica u filmu -{Crazy in Alabama}-, čiji je reditelj bio Banderas.

FilmografijaUredi


Poznati glumci i glumice sa kojima je sarađivaoUredi

Vanjske vezeUredi