Oliver!

Kino-poster; autor: Howard Terpning
Režija Carol Reed
Producent John Woolf
Scenario Vernon Harris
Predložak Charles Dickens (roman)
Lionel Bart (mjuzikl)
Uloge Mark Lester
Ron Moody
Shani Wallis
Oliver Reed
Jack Wild
Harry Secombe
Peggy Mount
Leonard Rossiter
Hylda Baker
Muzika Johnny Green
Eric Rogers
Onna White
Fotografija Oswald Morris
Montaža Ralph Kemplen
Studio Romulus Films
Distribucija Columbia Pictures
Datum(i) premijere
26. septembar 1968 (1968-09-26) (UK)
Trajanje 153 min.
Zemlja  Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik engleski
Budžet 10 mil. $
Bruto prihod 77,402.877 $

Oliver! je britanski filmski mjuzikl snimljen 1968. u režiji Carola Reeda. Predstavlja adaptaciju istoimenog kazališnog mjuzikla Lionela Barta, koji se, pak, temeljio na Dickensovom romanu Oliver Twist. Radnja je smještena u London 19. vijeka i prati nastojanja siromašnog dječaka Olivera Twista (čiji lik tumači Mark Lester) da preživi na njegovim ulicama. Slično kao i kazališni predložak, film je doživio veliki komercijalni uspjeh, a mnoge pjesme su postale hitovi. Stekao je i naklonost kritike, a također je osvojio Oscar za najbolji film, postavši posljednjim filmom s G-rejtingom kome je to uspjelo, odnosno posljednjim mjuziklom prije Chicaga 2002.

RadnjaUredi

Bazirano na romanu Charlesa Dickensa Oliver Twist, ovaj glamurozni mjuzikl fokusiran je na mladog Olivera (Mark Lester), siročeta koje je razbjesnilo osoblje sirotišta tražeći samo drugu zdjelu čorbe i potom biva prodat poslovnom preduzimaču g. Sowerberry kao pripravnik. On bježi zbog batinanja i onda upoznaje šarmantnog varalicu Artful Dodger (Jack Wild). Dodger je dio bande dječaka koja se bavi džeparenjem predvođena od Fagina (Ron Moody). On preuzima mladog Olivera kao novog pripravnika u džeparenju. Oliver biva uhapšen zbog džeparenja bogatog g. Brownlow, koji se ustvari zainteresovao za njega i dovodi ga svojoj kući. Bill Sikes (Oliver Reed), ubica i lopov koji radi sa Faginom, kidnapuje Olivera kako bi ga spriječio da oda detalje o njihovoj organizaciji. Bill ubija svoju djevojku Nancy, nakon što je ona pokušala da pomogne Oliveru da pobjegne. Ali i Bill je ubijen i Oliver se vraća gospodinu Brownlowu, za kojeg se ispostavlja da je to ustvari njegov ujak.

UlogeUredi

NagradeUredi

ZanimljivostiUredi

  • Povodom izlaska ovog filma, izdavačka kuća Random House objavila je slikovnicu za mlađe naraštaje, ilustrujući scene iz filma.
  • Pojavile su se rane glasine povodom dodjeljivanja uloga Richardu Burtonu i Elizabeth Taylor kao Bill i Nancy, i Laurence Harvey ili Peter Sellers kao Fagin; Jack Wild je igrao ulogu jednog od Faginovih dječaka u londonkoj produkciji, ali je sad bio dovoljno odrastao da igra ulogu Artful Dodgera. Shani Wallis je konačno osvojila ulogu Nancy skoro godinu dana poslije prve audicije.
  • "Dječak na prodaju" scena, je bila snimljena u julu iako je zahtijevala snježno okruženje; vrijeme je trebalo biti oblačno ali je nestabilna klima u Londonu pogodovala snimanju. Pahuljice su pravljene od stiropora, soli i pire kormpira.
  • Iznenađujuće, kompozitor ovog visoko cijenjenog mjuzikla, Lionel Bart, nije znao uopšte čitati note. Tokom njegovih ranijih dana u teatru, on bi pjevao melodije učenom pijanisti koji bi onda bilježio muzičke note i orkestrirao ih.
  • Oko 5.000 dječaka se prijavilo na audiciju za naslovnu ulogu prije nego što je Marku Lesteru dodijeljena uloga.

Vanjske vezeUredi