Oldřich od Češke

Oldřich (c. 975 – 11. novembar 1034) bio je knez Češke iz dinastije Pšemislovića, koji je vladao u dva navrata - od 1012. do 1033. te nakratko 1034. Bio je sin kneza Boleslava II te brat knezova Boleslava III i Jaromíra.

Oldřich, knez češki
Oldřich, knez Češke
Suprug/a/e/zinepoznata plemkinja
Božena (morganatski)
Plemićka porodicaPšemislovići
OtacBoleslav II od Češke
MajkaEmma od Mělníka
Rođen/ac. 975
Umro/la11. 11. 1034.

Mladost mu je obilježio sukob starije braće za prijestolje nakon očeve smrti. U njemu je Oldrich ispočetka podržao Jaromira protiv Boleslava III te ga pomogao svrgnuti 1004. Međutim, godine 12. aprila 1012. je svrgnuo i protjerao Jaromira i postao knez. Kako bi osigurao svoj položaj, prizano je sizerenstvo Svetog Rimskog Carstva nad Češkom.

Tokom sljedeće dvije decenije je Oldrich, kasnije uz pomoć svog sina i budućeg nasljednika Bretislava vodio borbu s Poljacima nastojeći vratiti Moravsku pod češku vlast. To mu je na kraju uspjelo 1029. godine. Međutim, nastojanja da češkoj kneževini pripoji današnju Slovačku, koja je bila pod mađarskom vlašću, nisu uspjeli. Propast tog pohoda 1030. su Česi protumačili zavišću rimsko-njemačkog cara Konrada II, te su nakon toga odbijali njegov poziv za sudjelovanje u carskim ratnim pohodima.

Kada je 1032. sazvana carska skupština u Merseburgu, Oldrich se na njoj odbio pojaviti. Konrad, prezauzet problemima u Burgundiji, ovlastio je svog sina, bavarskog vojvodu Heinricha VI, da kazni buntovne Čehe. Bavarski vojvoda je uspio svrgnuti Oldricha i na vlast 1033. doveo njegovog starijeg brata Jaromira.

Jaromir, međutim, nije dugo ostao na češkom prijestolju; Oldrich ga je svrgnuo, protjerao njegovog sina, a Jaromira dao oslijepiti. Međutim, vrlo brzo je i sam umro. Iako tadašnje kronike ne navode uzrok smrti, kasnije ispitivanje Oldrichovih posmrtnih ostataka je otkrilo tragove snažnog udarca na lubanji, pa se može pretpostaviti da je ubijen. Naslijedio ga je sin Bretislav.

Uz Oldricha se vezuje Oldřichov hrast, stablo koje danas stoji u gradu Peruc, a koje je ime dobilo zato što je po predaji kroz njene krošnje tokom lova ugledao lijepu seljanku Boženu u koju se zaljubio, i koja je postala Bretislavova majka.

Preci uredi

Oldřich od Češke
Rođen/a: c. 975 Umro/la: 11. novembar 1034
Kraljevske titule
Prethodi:
Jaromír
knez Češke
1012–1033
Slijedi:
Jaromír
knez Češke
1034
Slijedi:
Bretislav I