Novi Grad (Zemun)

Novi Grad, prigradsko naselje u Beogradu, Srbija, locirano u opštini Zemun.

Novi Grad
Novi Grad
Novi Grad
Grad Beograd

LokacijaUredi

Novi Grad se nalazi u centralno-zapadnom delu Zemuna. Prostire se duž početne deonice auto-puta Beograd - Novi Sad, od pruge Beograd - Novi Sad na jugu gde se graniči sa naseljem Kolonija Zmaj, do Ugrinovačke ulice na severu, gde se graniči sa naseljem Zemun Bačka. Na istoku se graniči sa naseljima Železnička Kolonija i Sutjeska (Zemun), dok se na zapadu proteže ka naseljima Altina i Plavi Horizonti. Sve dok se ova dva naselja nisu razvila, Novi Grad je bio krajnje naseljeni deo Beograda u tom pravcu. Naselje Novi Grad obuhvata i dva manja pod-naselja, Vojni Put I i Vojni Put II.

Pod-naseljaUredi

Franjine RudineUredi

1970-ih i 1980-ih bilo je neuspelih pokušaja da se deo naselja između auto-puta za Zagreb i Prvomajske ulice preimenuje u Franjine Rudine, i to ime je do danas palo u zaborav.

Vojni Put IUredi

Vojni Put I se nalazi u severnom delu Novog Grada i zauzima trougaoni oblik. Prostire se na obe strane auto-puta Beograd - Novi Sad i okružen je Dobanovačkim i Pazovačkim putem. Direktno se nastavlja ka Altini na severozapadu.

Vojni Put IIUredi

Vojni Put II je jugozapadni deo Novog Grada, koji se prostire preko auto-puta Beograd - Novi Sad. Nastavlja se ka zapadu, prema naselju Plavi Horizonti.