Notitia Dignitatum

Notitia Dignitatum je naziv za službeni dokument Rimskog Carstva sa početka 5. vijeka u kome je prikazana upravna, odnosno vojna organizacija Carstva navedena kroz namještenja i titule članova carske uprave (kao što su pretorijanski prefekti), provincijskih guvernera (vicarii) i vojnih komandanta (magistri militum, comites rei militaris i duces) zajedno sa njima podređenima. Tekst je do današnjih dana sačuvan u nizu rukopisa, od kojih se neki temelje i na danas izgubljenim iluminacijama, odnosno sadrže i grbove pojedinih rimskih legija. S obzirom da je riječ o jednom od rijetkih sačuvanih službenih dokumenata rimske države, Notitia Dignitatum predstavlja izuzetno vrijedan izvor podataka o organizaciji rimske države i vojske, pogotovo u kasnoantičkom periodu. S druge strane, dokument se sastoji od dva dijela koji nisu vremenski sinkronizirani, pa tako podaci o istočnom dijelu Carstva potiču oko 400. godine, a podaci o zapadnom dijelu Carstva od oko 420. Osim što tekst sadrži brojne lakune, ne sadrži ni podatke o brojčanom stanju pojedinih vojnih jedinica.

Rimsko Carstvo godine 400.
Taoistički simbol na rimskim štitovima, prikazan u Notitia Dignitatum

Notitia Dignitatum sadrži i prikaz štitova jedinice poznate kao Armigeri defensores seniores ("štitonoše") koji predstavlja najraniju vizualnu referencu na ono što će kasnije postati poznato kao taoistički simbol Yina i Yanga.[1][2][3]

V. također uredi

Izvori uredi

  1. Giovanni Monastra: The "Yin-Yang" among the Insignia of the Roman Empire?, Sophia, Bd. 6, Nr. 2 (2000)
  2. Isabelle Robinet: "Taiji tu. Diagram of the Great Ultimate", in: Fabrizio Pregadio (ed.): The Encyclopedia of Taoism A−Z, Routledge, Abingdon (Oxfordshire) 2008, ISBN 978-0-7007-1200-7, pp. 934−936 (934)
  3. Helmut Nickel: The Dragon and the Pearl, Metropolitan Museum Journal, Bd. 26 (1991), S. 146, Fn. 5

Eksterni linkovi uredi

 
Wikiizvor
Latinski Wikiizvor ima originalni tekst vezan uz ovaj članak: