Za ostala značenja, vidi Nori (razvrstavanje).

Nori (海苔?) je japanski naziv za različite vrste jestivih morskih algi koje spadaju u crvene alge porfira (Porphyra); uključujući najistaknutije vrste P. yezoensis i P. tenera. Gotov proizvod se dobija isušivanjem i skupljanjem algi, sličan proizvodnji papira. Japan, Koreja i Kina su trenutno najveći proizvođači nori algi.

Nori

Ranije se pod nazivom nori mislilo na mnogo više vrsta algi nego što je to slučaj danas; pa je tako i alga Hidžiki spadala u tu grupu. Jedan od najranijih opisa alge nori nalazi se u Tajho zakoniku iz 701. godine, gde se spominje njeno oporezivanje. Nori se ranije pripremao u vidu kaše a tek kasnije u toku Edo perioda, u Edo četvrti Asakusa, stvoren je nori u obliku tankih listova koji se i danas tako obranjuje. Ovaj postupak obrade vodi poreklo od japanskog načina pravljenja papira.

Nori se sastoji od 1/3 proteina i 1/3 jestivih vlakana. Sadrži visok postotak joda, karotena, vitamina A, B i C, kao i značajnu količinu kalcijuma i gvožđa. Dok hranjiva vrednost nori alge može da varira, u proseku 100 grama isušenog jaki-nori sadži:

3

Literatura uredi