Nil Sinajski, poznat i kao Nil Postnik (stariji) (umro 430) je bio egipatski hrišćanski monah, autor brojnih bogoslovskih dela.

Nil Sinajski

Biografija uredi

Nil Sinajski je rođen u 4. veku u Carigradu. Tamo je dobio dobro vaspitanje i obrazovanje, izučio je svu knjižnu mudrost, i postao izvrstan orator. Bio je oženjen i imao je sina i ćerku. Zbog svog visokog porekla i ličnih vrlina Nil je postavljen za episkopa prestonice, Carigrada. Živeo je bogougodno u svakoj pobožnosti i vrlini.

Prema predanju, kada su odlučili da se zamonaše imovinu su razdelili ubogima i oslobodili svoje robove. Nilova supruga sa ćerkom ode u Egipat, i u jednom ženskom manastiru primi monaštvo. A Nil sa sinom Teodulom otputova na Sinajsku Goru, i nastani se u pustinji među svete oce, i podražavaše njihovo življenje, posteći, čineći podvig se, provodeći vreme u molitvi i bdenju. Tu življaše u pećini, koju iskopa svojim rukama. Glas o njemu brzo se raznese na sve strane, i mnoga lica svakoga zvanja i stanja stadoše mu se obraćati za pouke i molitvu.

Kada prepodobni ču za progonstvo svetog Jovana Zlatousta u zatočenje, on smelo i neustrašivo podiže iz dubokog pustinjskog molitvenog tihovanja svoj glas i odmah izobliči cara Arkadija napisavši mu poslanicu, u kojoj strogo osudi careve nepravde, učinjene velikom svetitelju i učitelju vaseljene.

U Sinajsku pustinju upadoše varvarii mnoge svete oce ubiše, a druge u ropstvo odvedoše. Zajedno sa drugima oni odvedoše i Nilova sina Teodula. No od varvara ga otkupi episkop grada Emese. Doznavši za to, Nil otputova u Emes, i tamo bi primljen od episkopa, koji ga rukopoloži za prezvitera. No Nil ne hte ostati tamo i ostade pri svojoj želji da se vrati na Sinaj. Vrativši se sa sinom u svoje obitalište na Sinaju, blaženi požive tu još mnogo godina. Umro je oko 430. godine, pošto se punih šezdeset godina podvizavao na Sinaju.

Pravoslavna crkva ga proslavlja 12. novembra (to je 25. novembar po novom kalendaru).

Bilo šta da radiš, ili govoriš, ili razmišljaš, staraj se da nikome ne budeš od štete.

– Prepodobni Nil Sinajski

Spoljašnje veze uredi