Nenad Ljubomir Nikolić

Nenad Nikolić (Ненад Николић, 20. avgust 1961. – 30. april 1999) je bio bivši srpski fudbaler, levi bek. Tragično je izgubio život u svojoj 38. godini života, 30.04.1999 tokom NATO bombardovanja Jugoslavije. Iza sebe je ostavio ženu Snežanu i dvoje tada maloletne dece, sina Aleksandra (osam meseci starog) i kćerku Katarinu (dve godine staru).

Nenad Nikolić

Nenad Neša Nikolić
Nenad Neša Nikolić

Lični podaci
Puno ime Nenad Neša Nikolić
Datum rođenja 20. avgust 1961.
Mesto rođenja Lipljan (Jugoslavija)
Pozicija odbrana
Juniorski klubovi
{{{mlade_godine}}} FK Partizan

* Datum aktuelizovanja: {{{aktuelizovano1_(datum)}}}
** Datum aktuelizovanja: {{{aktuelizovano2_(datum)}}}

Odrastanje uredi

Nenad je rođen u Lipljanu, Jugoslaviji, 20.08.1961. Kao veoma mlad se preselio sa porodicom u Zemun, iz rodnog Lipljana, da bi godinu dana kasnije još jednom promenio mesto življenja, ovoga puta na Petlovo Brdo, gde je i živeo do kraja života. Odrastao je sa sestrom bliznakinjom Nadom i starijim bratom Zoranom. Kao veoma mali je pokazao veliku dozu talenta i ljubavi prema fudbalu, koristio je svaki mogući momenat da trenira i da igra fudbal.

Karijera uredi

Kroz svoju fudbalsku karijeru nastupao je za FK Partizan, FK Čukarički, FK Žarkovo, FK Proleter Zrenjanin i Tacoma Stars, iz SAD-a.

Obrazovanje uredi

Nenad je pohađao osnovnu školu "Vladimir Rolović". Nakon završetka osnovne škole upisuje i završava XIII beogradsku gimnaziju.

Porodica uredi

Nenad je bio veoma porodičan čovek, ona mu je bila na prvom mestu. Nenadov kum je bio Vesko Mihajlović, poznati fudbaler sa Kipra. Imao je sestru bliznakinju Nadu, i starijeg brata Zorana. Bio je oženjen Snežanom Nikolić, i imao je dvoje dece, sina Aleksandra i ćerku Katarinu.

Porodični posao uredi

Nakon povratka iz Amerike, Nenad se odlučuje da pokrene porodični posao. Otvara prehrambenu prodavnicu u beogradskom naselju Banovo Brdo, u neposrednoj blizini stadiona fudbalskog kluba Čukarički. Prehrambena prodavnica nastavlja rad i nakon njegove smrti i dobija simboličan naziv "NENAD".

Smrt uredi

Prvi avioni NATO avijacije poleteli su 24.04.1999 prema Jugoslaviji. Nenad, kao rezervista MUP-a Srbije bio je pozvan da čuva generalštab u ulici Kneza Miloša. Nenad je odmah odgovorio na poziv ostavivši njegovo dvoje male dece kod kuće sa njegovom ženom Snežanom. Mesec dana nakon što je bombardovanje počelo, Nenad je radio noćnu smenu. Prva bomba je bačena na generalštab obrušavajući okolne zgrade i jedan auto u nenadovoj neposrednoj blizini. Odmah je potrčao kako bi pomogao zaglavljenim ljudima, ali, nažalost avioni NATO avijacije su se vratili i ispustili još jednu bombu. Ona je bila smrtonosna po Nenada. Nenad je izgubio život 30.04.1999 godine u 38oj godini života, nekoliko časova posle ponoći.

Memorijalni turnir Nenad Neša Nikolić uredi

 
FK Čukarički nagrade i plaketa.

Memorijalni turnir je prvi put održan u maju 2014e godine, na stadionu FK Čukarički. Fudbalski klub Čukarički sa prijateljima i porodicom Nenada Nikolića svake godine obeležava ovaj datum turnirom na kom učestvuju mlađe selekcije. Opština Čukarica je kao i svake godine podržala održavanje turnira, i obezbedila pehare za učesnike kao i plaketu za porodicu tragično stradalog Nenada Nikolića.

Odlikovanja i nagrade uredi

  • Spomen ploča na zgradi Ministarstva spoljnih poslova
  • Orden za zasluge u oblasti odbrane i bezbednosti I

Izvori uredi