National Geographic Society

Ovaj članak ili jedan njegov deo nije preveden.
Ako smatrate da ste sposobni da ga prevedete, kliknite na karticu uredi i prevedite ga, obavezno vodeći računa o stilu i pravopisu.

Moto
Osnovano 1888
Predsednik DŽon M. Fahej
Glavna predstavništva Vašington, SAD
Članovi 8.5 million
Osnivač Gardiner Greene Hubbard
Veb stranica www.nationalgeographic.com
This article is about the organization. For the magazine it publishes, see Nacionalna Geografija (časopis).

Društvo Nacionalne geografije, osnovano u Vašingtonu u Americi, je jedno od najvećih svetskih društava za obrazovanje i naučne organizacije. Njihova interesovanja uključuju geografiju i prirodne nauke, promociju okruženja i istoriju, takođe i istraživanje istorije raznih civilizacija.

NJegova misija je: "Da uveća geografsko znanje, promotira očuvanje svetske kulturne, istorijske i prirodne izvore."[1]Direktor i izvršni direktor od marta 1998., John M. Fahey, Jr., kaže da je svrha Nacionalne geografije da inspiriše ljude kako bi počeli da brinu o njihovoj planeti. Udruženje vodi 23 člana "Board of Trustees" sačinjene od grupe odabranih predavača, biznismena, naučnika, bivših vladinih činovnika i boraca za očuvanje prirode i ljudske istorije. Organizacija ima takođe i svoje stipendije za naučna istraživanja. Nacionalna geografija izdaje svoj zvanični časopis "National Geographic Magazine", kao i druge magazine, knjige, školske predmete, mape, internet i video proizvode na mnogim svetskim jezicima i u mnogim zemljama širom sveta. Takođe poseduje obrazovani fond koji dodeljuje sredstva obrazovanim ustanovama i pojedincima da poboljšaju geografsko znanje.[2] NJihov komitet za istraživanje je davao donacije od skoro samog osnivanja organizacije, za naučna istraživannja i otkrića i skoro je dodelio svoju 9000. nagradu. NJihove raznovrsne medije koristi oko 360 miliona ljudi mesečno.[3]

Istorija uredi

Udruženje nacionalne geografije je osnovano u Vašingtonu, D.C. 27. januara, 1888, od strane 33 naučnika i istraživača koji su se interesovali za:"Uvećanje geografskog znanja, promotiranje očuvanja svetskih kulturnih, istorijskih i prirodnih izvora." Oni su počeli da diskutuju o osnivanju udruženja dve nedelje ranije 13. Januara, 1888., pre okupljanja u Cosmos Club, privatnom klubu, tada lociranom na Lafayette Square Blizu Bele kuće. Gardiner Greene Hubbardpostao je prvi became its first starešina i njegov zet, Alexander Graham Bell, ga je zamenio 1897. posle njegove smrti. Belov zet Gilbert Hovey Grosvenorje prvi čovek koji je imenovan za urednika magazina Nacionalne geografije i služio je u organizaciji punih 55 godina. Članovi Grosvenor porodice su imali važne uloge u organizaciji od tada. Bel i njegov zet, Grosvenor, su smislili uspešnu marketinšku kampanju o članstvu u Udruženju i prvu veliku upotrebu fotografija koje su bukvalno pričale priče u magazinu. Sadašnji predsedavajući u "Board of Trustees" Nacionalne geografije je Gilbert Melville Grosvenor, koji je primio Presidential Medal of Freedom 2005. za vođenje Udruženja za geografsko obrazovanje. 2004., Glavna zgrada Nacionalne geografije lociranoj u Washington, D.C. je među prvima dobila zeleni sertifikat [1] from Global Green USA [2] Arhivirano 2008-06-26 na Wayback Machine-u. Nacionalna geografija je primila prestižnu Prince of Asturias Award nagradu za komunikacije i humanitarnost, oktobra 2006. u Oviedo, Spain.

Fotografija uredi

Fotografije Nacionalne geografije

Osim što je magazin poznat po tekstovima o predelima, istoriji i najudaljenijim delovima sveta, časopis je takođe odlikovan odličnim kvalitetom fotografija. Ovaj standard čini ga domom najkvalitetnijih fotografija na svetu. Magazin je počeo da objavljuje fotografije u boji početkom 20. veka, kada je ova tehologija još bila retka. Tokom tridesetih prošlog veka, Luis Marden (1913-2003), pisac i fotograf Nacionalne geografije, ubedio je magazin da dozvoli svojim fotografima da koriste male 35mm aparate napunjene Kodachrome filmom. 1959., Magazin je počeo da objavljuje fotografije na koricama. Fotografi su ubrzo prešli na digitalnu fotografiju koristeći ih i za časopis i za nagrađivan sajt (vidi gore link). U kasnijem periodu, magazin je zadržao svoj žuti ram na koricama, samo menjajući sliku na naslovnoj, birajući neku fotografiju iz nekog članka tog meseca. U 2006., Nacionalna geografija je započela internacionalno fotografsko takmičenje sa preko 18 zemalja koje učestvuju.

Televizija uredi

 
Replica of the animation used at the beginning of National Geographic documentaries
Main article : National Geographic Channel

Podrška naučnih istraživanja i projekata uredi

"Hubbard" medalja uredi

 
Anne Lindbergh's customized medal detailing her flight route

Izvori uredi

  1. „National Geographic Online”. National Geographic Society. 
  2. „National Geographic Education Foundation”. National Geographic Society. Arhivirano iz originala na datum 2006-06-03. Pristupljeno 2008-05-28. 
  3. „National Geographic Society”. U.S. Department of State. 

Povezano uredi

Dodatno štivo uredi

  • Poole, Robert M. Explorers House: National Geographic and the World it Made. New York: Penguin, 2004. {ISBN|1594200327}

Eksterni linkovi uredi

Zvanični sajtovi
Dopunske informacije
Multimedija
Dečji program i humor