Narodni muzej u Vranju

Narodni muzej u Vranju osnovan je 1960. godine i i nosio je naziv narodnog heroja Sime Pogačarevića. Vremenom je prerastao u muzej kompleksnog tipa sa nekoliko zbirki: arheološkom sa numizmatičkom, etnološkom, istorijskom i zbirkom savremenog slikarstva.

Sedište muzeja smešteno je u zgradi selamluka Pašinog konaka sagrađenoj 1765. godine i raspolaže površinom od 400 izložbenog prostora sa oko 30 hiljada muzealija iz oblasti etnologije, arheologije i kulturne istorije. Iz etnološke zbirke izloženi su po sobama odevni predmeti - stara gradska i seoska nošnja iz XIX i početka XX veka i upotrebni predmeti - pokućstvo iz istog perioda. Na spratu muzejske zgrade su Spavaća soba s početka XX veka, Devojačka soba i Dnevni salon. U holovima (prizemlje i sprat) su predmeti iz arheološke zbirke: pitosi, stele, nadgrobni spomenici, ulomci keramike i alata od neolita do srednjeg veka.

Muzej-kuća Bore Stankovića otvorena je 1967. godine u okviru muzeja i u njoj su izloženi predmeti koji su pripadali piscu i članovima njegove porodice, kao i plakati, fotografije pozorišnih predstava i izdanja njegovih knjiga i dela dobitnika „Borine nagrade“. Muzeju se od 1992. godine priključuje i Galerija Narodnog muzeja.

Stalne postavke i delatnosti uredi

 
Kuća Bore Stankovića, koja se nalazi u okviru Narodnog muzeja.

Muzej raspolaže sa 19.515 predmeta podeljenih u sedam zbirki - arheološka, etnološka, grafička, istorijsko-umetnička, likovna, numizmatička i primenjena umetnost. Najbrojnija je numizmatička zbirka. Pored osnovne delatnosti Muzej organizuje i dodatne programe. Pored izložbi muzej organizuje i predavanja, tribine, radionice i druge prateće programe, i to u proseku 25 godišnje.

Vidi još uredi

Izvor uredi