Narodne zaštitne jedinice

Narodne zaštitne jedinice (kurdski: Yekîneyên Parastina Gel - YPG) je naziv za vojne snage Sirijskog Kurdistana u Siriji. Narodne zaštitne jedinice kao zadatak imaju borbu protiv bilo koje grupe koja bi pokušala da preuzme kontrolu nad područjem Sirijskog Kurdistana.

Zastava Narodnih zaštitnih jedinica
Pripadnici Narodnih zaštitnih jedinica tokom bitke za Kobani

Grupacija iz koje su kasnije nastale Narodne zaštitne jedinice osnovana je nakon sukoba u gradu Kamišli 2004. godine, ali nije bila aktivna sve do građanskog rata u Siriji. 2012. godine, Narodne zaštitne jedinice su stavljene pod komandu Kurdskog vrhovnog komiteta. Ove jedinice sačinjavaju muškarci i žene iz pretežno kurdskih delova severne Sirije, mada u njima ima i pripadnika drugih etničkih grupa - Arapa, Asiraca, itd. Narodne zaštitne jedinice smatraju sebe demokratskom narodnom armijom, čiji se oficiri biraju na unutrašnjim izborima.

U leto 2012. Narodne zaštitne jedinice su preuzele kontrolu nad delovima severne Sirije. Do decembra 2012. imale su 8 brigada. Nakon formiranja Islamske Države 2014. godine, počeli su sukobi između sledbenika ove države i Narodnih zaštitnih jedinica. Ovi sukobi su kulminirali u bici za grad Kobani, u kojoj su pripadnici Narodnih zaštitnih jedinica odneli pobedu. U borbi protiv Islamske Države, Narodne zaštitne jedinice su vojno sarađivale sa Asadovim režimom, Slobodnom sirijskom armijom, kurdskim pešmergama iz Iračkog Kurdistana i američkom avijacijom.