Nadan Vidošević

Nadan Vidošević (Split, 30.1. 1960) hrvatski je poduzetnik i političar, poznat po dugogodišnjem vođenju Hrvatske gospodarske komore.

Nadan Vidošević
Nadan Vidošević


ministar gospodarstva
Na dužnosti
12. oktobar 1993. – 18. septembar 1995.
Predsjednik vlade Nikica Valentić
Prethodnik Ivan Čermak
Nasljednik Davor Štern

Rođen/a 30. 1. 1960. (1960-01-30) (dob: 64)
Split, NR Hrvatska, FNRJ
Državljanstvo hrvatsko
Politička stranka nezavisni
Prebivalište Zagreb
Alma mater Sveučilište u Splitu
(Ekonomski fakultet)
Religija katolik [1]
Website www.nadanvidosevic.com

Biografija uredi

Rođen je u Splitu, gdje je polazio Osnovnu školu "Zlata Šegvić", a od 5. razreda OŠ "Bratstvo i jedinstvo". Nakon toga je upisao Klasičnu gimnaziju "Natko Nodilo". Bavio se i sportom i to u plivačkom klubu Mornar, a potom i vaterpolskom klubu Jadran iz Splita. Paralelno s vaterpolom bavio se veslanjem, košarkom i ronjenjem.

Godine 1984. završio je studij ekonomije na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Splitu. Karijeru je započeo kao referent u tvrtki Dalmacijacement, gdje 1990. godine preuzima funkciju generalnog direktora i to u trenutku kada je u proglašen stečaj tvrtke.

Iste se godine priključio Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Godine 1993. je kao njen kandidat izabran u prvi saziv Županijskog doma Sabora te postao prvi župan Splitsko-dalmatinske županije. Na mjestu župana je ostao do 1994. godine, a 1993. godine je postao ministar gospodarstva u vladi Nikice Valentića. Godine 1995. napušta Vladu te je izabran za predsjednika Hrvatske gospodarske komore, a na tom mjestu se nalazi i do danas. Iste je godine na izborima za Zastupnički dom Sabora kao kandidat HDZ-a u splitskoj izbornoj jedinici poražen od kandidata udružene opozicije. Od 2005. je generalni direktor tvrtke Kraš d.d.

Sredinom 1990-ih bio je predsjednik nogometnog kluba Hajduk, koji se za trajanja njegova mandata plasirao u četvrtfinale Lige prvaka te je u to vrijeme kotirao kao 5. po redu klub u Europi. Jedno je vrijeme bio i na čelu Hrvatskog nogometnog saveza.

Od 2007. godine Vidošević je u svojim javnim nastupima počeo sve žešće kritizirati ekonomsku politiku vlade Ive Sanadera. Mnogi su komentatori to tumačili njegovom namjerom da se kandidira na predsjedničkim izborima 2009. godine. Vidošević je te namjere službeno potvrdio u jesen 2009. godine, nakon čega je automatski izbačen iz HDZ-a. Na prvom krugu izbora 27.12. je dobio manje 11,3 % glasova - manje nego što su mu predviđale ankete, te završio na četvrtom mjestu. Nekoliko dana kasnije se u Dnevniku HRT-a između dvojice preostalih kandidata opredijelio za Ivu Josipovića.

12. studenog 2013. je uhićen pod sumnjom za pronevjeru.

Nadan Vidošević je u braku sa suprugom Inom s kojom ima troje djece.

Izvori uredi

Eksterni linkovi uredi