Otvori glavni meni
Disambig.svg Za ostala značenja, v. NHL (razvrstavanje).

Nacionalna hokejaška liga (engleski: National Hockey League, NHL; francuski: Ligue Nationale de Hockey, LHN) je profesionalna sportska organizacija sastavljena o hokejaških klubova Sjeverne Amerike. Ona predstavlja najvažniju profesionalnu hokejašku ligu na svijetu i jednu iod vodećih profesionalnih sportskih liga u Sjevernoj Americi. Klubovi lige su podijeljeni u dvije konferencije, a svaka konferencija na po tri divizije.

Liga je godine 1917. osnovana u Montrealu, u kanadskoj provinciji Kvebek, a ispočetka ju je sačinjavalo pet klubova. Kroz seriju proširenja, smanjivanja i premještanja klubova se došlo do današnjeg broja od 30 klubova, a od čega 24 čine klubovi sa sjedištem u SAD, a 6 klubova je iz Kanade. Nakon radnog spora koji je doveo do otkazivanja cjelokupne sezone 2004–05, liga je uspjela održati redovnu sezonu 2005–06 i doigravanje Stanley Cupa.

Zbog historijskih razloga i činjenice da je NHL nastala u Kanadi, većinu njenih igrača čine Kanađani. U posljednjih 25 godina, zbog nastavka ekspanizje NHL-a u SAD, povećanja standarda plaća u odnosu na druge lige, i dolaska niza vrhunskih igrača iz istočne Evrope nakon pada komunizma, povećao se broj američkih i evropskih igrača. Usprkos tome, u sezoni 2005/06, više od polovice svih igrača su bili Kanađani.

Eksterni linkoviUredi