Mutual Film Corp. v. Industrial Commission of Ohio

Mutual Film Corp. v. Industrial Commision of Ohio je presuda u istoimenom sporu koju je američki Vrhovni sud donio 23. februara 1915. godine i njome ustanovio kako se na filmsku djelatnost ne odnose odredbe Prvog amandmana saveznog Ustava koji jamči slobodu izražavanja, i kojom je federalnim, državnim i lokalnim vlastima u SAD omogućeno da reguliraju filmsku djelatnost i provode filmsku cenzuru.

Spor je pokrenula čikaška filmska kompanija Mutual Film Corporation u nastojanju da neustavnim proglasi zakon koji je 1913. godine bila donijela država Ohio. Njime je ustanovljen cenzorski odbor kome se, uz naknadu, prije distribucije na odobrenje morao dostavljati svaki novi film, a njegovim članovima dane ovlasti da izdaju nalog za hapšenje svakome tko bi javno prikazao neodobreni film.

Sud je jednoglasno (sa 9 glasova "za") presudio u korist tuženika. U obrazloženju presude je ustanovljeno kako je film "isključivo komercijalna djelatnost" na koju se ne mogu odnositi iste odredbe kao na "štampu" ili smatri "izrazom javnog mišljenja". Suci su također naveli izuzetno popularnost filmova, kao i potencijal da se koriste "u zle svrhe", pa je time još važnije "da budu pod nadzorom vlasti".

Presuda je imala dalekosežne posljedice po dalju historiju filmske djelatnosti u SAD. Filmski studiji i distributeri su se sljedećih nekoliko desetljeća morali izuzetno brinuti o eventualnoj "problematičnosi" sadržaja svojih filmova, odnosno u obzir uzimati različite kulturne, socijalne i političke okolnosti u različitim dijelovima zemlje, a što se odražavalo na različite cenzorske standarde. U nastojanju da izbjegne bilo kakve probleme Hollywood je nešto kasnije donio vlastiti cenzorski kodeks koji se nastojao mjeriti prema najkonzervativnijim i najstrožim standardima, i koji je na snazi ostao sve do kraja 1960-ih.

Sama presuda je, međutim, bila oborena 1952. godine presudom Joseph Burstyn, Inc. v. Wilson kojim je Vrhovni sud priznao eksplicitno film kao "umjetnički medij" na koji se odnosi Prvi amandman.

Vanjske veze uredi

  • Tekst Mutual Film Corporation v. Industrial Commission of Ohio, 236 U.S. 230 (1915) je dostupan na:  Findlaw  Justia  (en)