Mutual Film

(Preusmjereno sa stranice Mutual Film Corporation)

Mutual Film Corporation je bilo američko poduzeće, odnosno poslovni konglomerat za proizvodnju filmova, najpoznatije po produkcijama klasičnih nijemih komedija Charlesa Chaplina.

Mutual Film Corporation
Sudbina likvidirana
Osnovan/a jul. 1906
Prestao/la 1972
Lokacija Edendale, Los Angeles, Kalifornija, SAD
Industrijafilmski studio
Ključni ljudiJohn R. Freuler (1872-1958)
Harry E. Aitken (1877-1956)
Roy Aitken (1882-1976)

Osnovano je 1906. u Milwaukeeju pod naslovom Western Film Exchange od strane Johna R. Freulera, Harryja E. i Roya Aitkena. 1910. je Frueler zajedno sa čikaškim filmski distributerom Samuelom R. Hutchinsonom osnovao još jedan studio pod imenom American Film Manufacturing Company, a dvije godine kasnije otkupio njujorški studio Thanhouser Film Company. Iste godine je Mutual Film uspjela steći nadzor, odnosno stvoriti poslovne veze s nekoliko studija na području Los Angelesa, uključujući znameniti Keystone Studios.

Kompanija je, nastojeći zaustaviti sve agresivniju filmsku cenzuru od strane lokalnih i državnih vlasti u SAD pokrenula sudsku parnicu Mutual Film Corporation v. Industrial Commission of Ohio, koja je završila na Vrhovnom sudu 1915. presudom u korist cenzora, odnosno tvrdnjom da film nije umjetnost i da se na njega odnose odredbe Prvog amadmnana o slobodi izražavanja. Godine 1916. je Mutual Film potpisala jednogodišnji ugovor s popularnim komičarem Chaplinom, koji je u zamjenu za 12 filmova od dvije roledobio na raspolaganje dotada nezamisliv honorar od 670.000 US$, vlastiti studio i potpunu kreativnu slobodu; Chaplin je kasnije u memoarima taj period opisivao kao najsretniji i najplodonosniji u karijeri. Čim je Chaplin napustio Mutual, kompanija je došla u gubitke. Godine 1919. je prestala s produkcijom, a sljedećih godina je obavljala distribucijske poslove za veće studije.

Izvori uredi

  • Robert S. Birchard, "Silent-Era Filmmaking in Santa Barbara" Charleston: Arcadia Publishing, 2007 ISBN 0-7385-4730-1

Vanjske veze uredi