Murder, My Sweet

Disambig.svg Za ostale upotrebe, v. Farewell, My Lovely (razvrstavanje).
Murder, My Sweet
Farewell, My Lovely

scena iz filma
Režija Edward Dmytryk
Producent Adrian Scott
Scenario John Paxton
Predložak Farewell, My Lovely; autor:
Raymond Chandler
Naracija Dick Powell
Uloge Dick Powell
Claire Trevor
Anne Shirley
Muzika Roy Webb
Fotografija Harry J. Wild
Montaža Joseph Noriega
Distribucija RKO Pictures
Datum(i) premijere
18. decembar 1944 (1944-12-18)
Trajanje 95 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski

Murder, My Sweet (sh. Ubistvo, slatko moje) također poznat i kao Farewell, My Lovely (sh. Zbogom, moja ljepotice ili Zbogom, ljepotice) je američki crno-bijeli kriminalistički film snimljen 1944. u režiji Edwarda Dmytryka, poznat kao prvo filmsko ostvarenje u kome se pojavljuje lik znamenitog privatnog detektiva Philipa Marlowea, odnosno kao jedno od klasičnih ostvarenja žanra film noir.

Film predstavlja ekranizaciju romana Farewell, My Lovely Raymonda Chandlera. Protagonist, čiji lik tumači Dick Powell, je losanđeleski privatni detektiv Philip Marlowe koga bivši robijaš Moose Malloy (koga glumi Mike Mazurki), angažira kako bi pronašao njegovu bivšu djevojku. Radnja prikazuje kako istraga Marlowea vodi u losanđelesko podzemlje prepuno bizarnih i izopačenih ličnosti, ali i uplete u ubistvo.

Angažman Dick Powella za glavnu ulogu ciničnog i ogrubjelog detektiva je bio pomalo neobičan, s obzirom da je Powell prije toga postao zvijezda nastupajući u mjuziklima i komedijama. Upravo je to bio razlog zašto je naslov promijenjen u odnosu na originalni roman, jer producenti nisu htjeli da se publika zabuni da je riječ o nekom "laganom" filmu. Neobičan i svjež pristup, pažljivo građenje atmosfere, korištenje flashbacka te sarkastična naracija glavnog lika, ali i arhetipski likovi femme fatale su Murder, My Sweet učinili jednim od najpopularnijih film noira svih vremena.

Godine 1975. je snimljen remake pod naslovom Farewell, My Lovely, gdje je lik Marlowea tumačio Robert Mitchum.

UlogeUredi

IzvoriUredi

Vanjske vezeUredi