Munsö (dinastija)

Munsö (švedski: Munsöätten) je ime vrlo upitne švedske dinastije, koja je prema legendi vladala na prijelazu iz 9. / 10. vijeka, nju neki zovu i Dinastija Ivar Vidfamne ili Uppsalska dinastija a najbolje bi je bilo zvati Stara dinastija (Gamla kungaätten).[1]

Dinastija Erika Pobjedničkog
Erik Segersälls ätt
Tumulus Björna Järnsida u Munsu
ZemljaŠvedska
TituleŠvedski kralj
OsnivačErik Pobjednički
Posljednji suverenEmund Stari (den gamle)
Osnivanje970.
Prestanak1060.

Historija uredi

Po nordijskim sagama osnivač dinastije bio je mitski Björn Järnsida čiji se tumulus nalazi na otoku Munsö u Jezeru Mälaren, pa se zato i zove Dinastija Munsö.

Postojanje te dinastije temelji se i na vrlo spekulativnoj historijskoj interpretaciji da su kraljevi negdje krajem 9. vijeka, preselili prijestolnicu iz Stare Uppsale na otok Munsö u Jezeru Mälaren. Međutim, osim velikog tumulusa Munsö, koji bi mogao ukazivati da je tadašnji kralj imao svoju rezidenciju kod Birka nema nikakvih drugih dokaza za tu teoriju.[1] A i sve ostale genealoške veze su potpuno proizvoljne i baziraju se na mitologiji, odnosno na sagama.

Stvarni osnivač dinastije bio je Erik Pobjednički (Segersäll) koji je vladao Västergötlandom zajedno sa svojim bratom Olofom kao suvladarem od oko 970. do 993. (brat mu je nastavio vladati do 975.)

Naslijedio ga je sin Olof Skötkonung koji je vladao od oko 995. do 1022., a njega njegov sin Anund Jakob, a njega njegov brat Emund Stari (den gamle).

Zbog svega toga tu dinastiju je bolje zvati Dinastija Erika Pobjedničkog ili Dinastija Segersäll.

Vladari Dinastije Erika Pobjedničkog uredi

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 Gamla kungaätten (švedski). Tacitus. Pristupljeno 09. 09. 2015. 

Vanjske veze uredi