Mulati (od španjolskog mulato=mazga) je arhaični i pogrdni naziv za potomke iz veza (brakova) evropeida (bijelaca) i negroida (crnaca).[1]

Mulati
mulato
Slika mulatske porodice iz Brazila
Slika mulatske porodice iz Brazila

Najviše mulata ima u Brazilu, Centralnoj Americi i Sjedinjenim Američkim Državama.

HistorijaUredi

Genetsko i kulturno miješanje između evropeida i negroida započelo je gotovo odmah nakon prvih kontakta, iako ima nekih Evropeida koji i danas to negiraju.[2] Njihov broj je narastao nakon Otkrića Amerike kad su evropski kolonisti počeli prebacivati masu afričkih robova u svoje nove kolonije.

Potomci iz takvih mješovitih veza prepoznati su kao društveno različiti od svojih roditelja, pa se širila nova socijalna stratifikacija. Generalni naziv za sve mješance bio je - mestizo, dok se izraz mulat obično odnosio na ljude negroidnog i evropeidnog porijekla.[2]

IzvoriUredi

  1. "Mulat" (hrvatski). Leksikografski zavod Miroslav Krleža. http://www.enciklopedija.hr/Natuknica.aspx?ID=42344. Pristupljeno 5. 05. 2019.. 
  2. 2,0 2,1 "Hereditarian ideology and European constructions of race" (engleski). Encyclopaedia Britannica. https://www.britannica.com/topic/race-human/Hereditarian-ideology-and-European-constructions-of-race#ref810569. Pristupljeno 05. 05. 2019. 

Vanjske vezeUredi