Monti Iblei ili Hiblejske planine (sicilijanski: Munti Ibblei) je niski planinski masiv, koji se proteže na jugoistoku Sicilije[1], preko provincija; Ragusa, Sirakuza i Catania.

Monti Iblei
Munti Ibblei
Dio
Kanjon Cava Volpe (Lisičja jama)
Kanjon Cava Volpe (Lisičja jama)

Kanjon Cava Volpe (Lisičja jama)
Dužina masiva: km
Širina masiva: km
Površina masiva: km²
Najviši vrh: Monte Lauro [1] (986 m)
Zaštićene oblasti:
Država:  Italija
Sicilija

Geografske karakteristike uredi

Masiv Iblei leži između rijeke Caltagirone, na sjeveroistoku do rijeke Dirillo, na jugozapadu, preko Katanijske ravnice, duž obala mora. Najviši vrh masiva je Monte Lauro od 986 m. [1], ostali veći vrhovi su Monte Casale (910 m) i Monte Arcibessi (906 m).

Masiv je uglavnom vulkanskog prijekla, formiran od vulkanskih depozita iz gornjeg miocena - pliocena, povezanih lavom i oborinskim sedimentima. [1]Karakteristika masiva je radijalni raspored vodotoka, koji su duboko ugrađeni u centralnom dijelu, stvarajući duboke kotline lokalno zvane - cave (jama, šupljina).

Stanovništvo živi koncentrirano oko većih urbanih naselja, od kojih su najveća; Vizzini, Palazzolo Acreide i Grammichele. [1]

Ime planine potječe od sikulskog kralja Hiblona, koji je dao grčkim kolonistima dio tog masiva, da na njemu osnuju svoju koloniju Megara Hibleja

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Iblei, Monti (talijanski). Treccani. Pristupljeno 12. 06. 2013. 

Vanjske veze uredi