Mizo je naziv za službeno domorodačko pleme koje živi u državi Mizoram na istoku Indije.

Mizoi su relativno izolirana etnička grupa koja ne posjeduje klasične podjele društva po klasi ili spolu, ali u kojoj je svaki pojedinac dužan držati se tradicionalnog etičkog kodeska zvanog Tlawmngaihna.

Jezici kojim Mizoi govore pripadaju tibetansko-burmanskoj porodici, i bliski su jezicima naroda Chin u Mjanmaru, odnosno jeziku Naga.

Mizoi su u 19. vijeku pod utjecajem britanskih i američkih misionara gotovo u potpunosti odbacili svoju tradicionalnu vjeru te prihvatili fundamentalističko kršćanstvo. Većina Mizoa su danas po vjeri prezbiterijanci i baptisti.

Zbog dugogodišnje izoliranosti od ostatka svijeta, Mizoi su nastojali izboriti autonomiju, odnosno nezavisnost od Indije. Nacionalni front Mizoa (MNF) je u tu svrhu započeo oružanu borbu, ali je nakon dugogodišnje i krvave gerilske kampanje godine 1986. potpisan mirovni sporazum. Nakon toga je MNF postao politička stranka koja dominira državom Mizoram.

1980-ih je kod Mizoa, nakon špekulacija da bi neki od njih mogli imati židovsko porijeklo, započeo trend preobraćenja na judaizam. Godine 2005. je odlukom glavnog rabina Schlome Amara judaističkim Mizoima priznato pravo da se nasele u Izraelu.

Eksterni linkovi uredi