The Quiet American

(Preusmjereno sa stranice Mirni Amerikanac)
Za ostala značenja, vidi The Quiet American (razvrstavanje).

The Quiet American (sh. Mirni Amerikanac) je roman britanskog književnika Grahama Greenea objavljen 1955. godine, a koji se danas smatra jednim od najpoznatijih i najuticajnijih ostvarenja njegovog opusa.

The Quiet American
prvo izdanje
Autor(i)Graham Greene
Dizajn korica"BGS"[1]
Država Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Žanr(ovi)ratni roman
IzdavačWilliam Heinemann London
Datum izdanjaDecember 1955
Vrsta medijaštampa

Roman je inspiriran Greenovim vlastitim iskustvima iz Vijetnama, gdje je početkom 1950-ih kao novinski dopisnik pratio rat vijetnamskih, pretežno komunističkih, gerilaca protiv francuske kolonijalne vlasti. Protagonist je Thomas Fowler, sredovječni i cinični britanski ratni dopisnik koji nakon dvije godine boravka u Vijetnamu upoznaje Aldena Pylea, mladog, idealističkog humanitarnog aktivista za koga se ispostavi da je u stvari agent CIA-e koji nastoji među lokalnim stanovništvom nastoji stvoriti nacionalističku alternativu komunistima pod krinkom tzv. "Treće snage". Radnja prikazuje kako razlike u gledanju na rat eskaliraju u sukob kada se Pyle zaljubi u Fowlerovu mladu vijetnamsku ljubavnicu Phuong.

The Quiet American je nakon objavljivanja postigao veliku uspjeh i postao bestseler. S druge strane, nakon što je objavljen u SAD, izazvao je žestoke kritike u dijelu tadašnje javnosti, odnosno optužbe autora da promiče antiamerikanizam. Razlog za to su bilo Greeneova prilično eksplicitna kritika tadašnje američke politike petljanja u kolonijalne sukobe, odnosno unutrašnju politiku Trećeg svijeta, gdje se pod idealističkim parolama "borbe za demokraciju" i hladnoratovskim imperativima borbe protiv komunizma često izazivalo krvoproliće, odnosno stvarala više štete nego koristi. Knjiga je postala prilično aktualna te je često citirana deceniju kasnije, kada je američko uplitanje u zbivanja u Jugoistočnoj Aziji, odnosno Južnom Vijetnamu eskaliralo u Drugi indokineski i vijetnamski rat; The Quiet American se otada počeo smatrati svojevrsnim alegorijskim proročanstvom.

Dugo vremena se vjerovalo da je Greeneu kao predložak za naslovni lik poslužio američki obavještajac Edward Lansdale, koji je 1950-ih služio kao ispomoć francuskim trupama u Indokini, ali većina autora smatra da to nije točno, s obzirom da je Lansdale u Indokinu došao nakon što ju je Greene napustio.

Roman je ekraniziran dva puta. Godine 1958. je snimljen hollywoodski film sa Audiejem Murphyjem u naslovni ulozi, gdje je sadržaj, u nastojanju producenata da ga usklade sa tadašnjom službenom američkom politikom, potpuno izmijenjen u odnosu na predložak, a Pyle prikazan kao idealistički heroj. Godine 2002. je snimljena nova verzija sa Michaelom Caineom i Brendanom Fraserom u glavnim ulogama, koja je bila daleko vjernija originalu.

V. također uredi

Izvori uredi