The Ugly American

The Ugly American (sh. Ružni Amerikanac) je američki igrani film snimljen 1963. godine u režiji Georgea Englunda. Predsatavlja adaptaciju istoimenog romana Eugenea Burdicka i Williama Lederera iz 1958. godine. Radnja je smještena u fiktivnu zemlju "Sarkhan" u Jugoistočnoj Aziji koja se nalazi na rubu građanskog rata između korumpirane vlade i komunističkih pobunjenika. Protagonist, čiji lik tumači Marlon Brando, je novopostavljeni američki ambasador koji će zbog svoje arogancije doći u sukob sa uglednim lokalnim političarem i nekadašnjim ratnim drugom (čiji lik tumači Eiji Okada).

The Ugly American
originalni filmski poster
RežijaGeorge Englund
ProducentGeorge Englund
ScenarioStewart Stern
Uloge
FotografijaClifford Stine
MontažaTed J. Kent
DistribucijaUniversal Pictures
Datum(i) premijere
4. 4. 1963 (1963-04-04)
Trajanje115 min.
Bruto prihodproc. 3,500.000 $ (SAD i Kanada)[1]

Originalni roman, napisan u jeku Hladnog rata, izazvao je veliku pažnju i došao na listu bestslera, velikim dijelom i zbog toga što je žestoko kritizirao tadašnju američku diplomaciju, odnosno njenu kulturnim i ideološkim predrasudama izazvanu nesposobnost da stekne naklnost vlada i stanovništva u zemljama Trećeg svijeta. Knjiga je ostavila snažan dojam na Johna F. Kennedyja, te ga nakon dolaska u Bijelu kuću potakla da osnuje Mirovni korpus kao organizaciju za pružanje humanitarne i slične pomoći. Film je, pak, snimljen u vrijeme kada je Kennedy bio predsjednik, ali i kada se njegova politika suočavala sa ozbiljnim iskušenjima u tadašnjem Južnom Vijetnamu; mnogi su kritičari, a pogotovo kasnije, za "Sarkhan" vjerovali kako zapravo predstavlja tu zemlju, a radnja alegoriju na tada aktualna zbivanja.

Film je sniman na lokacijama u Tajlandu, a pri čemu je kao savjetnik angažiran tajlandski književnik i publicist Kukrit Pramoj, koji je na kraju dobio i ulogu "sarkhanskog" premijera (a kasnije će u stvarnom životu postati premijer Tajlanda). The Ugly American, usprkos zvjezdane Brandove reputacije, nije dobio previše dobre kritike. Kasnije je postao predmetom rasprava između kritičara koji tvrde da su se u njemu podržavala, i onih koji tvrde da su se kritizirala američka politika koja je dovela do katastrofe u vijetnamskom ratu.

Uloge uredi

Vidi još uredi

Izvori uredi

  1. "Top Rental Films of 1963", Variety, 8 January 1964 p 37.

Vanjske veze uredi