Miran Hrovatin

Miran Hrovatin (Trst, 11.9.1949 – Mogadišu, 20.3.1994) bio je italijanski fotograf i snimatelj ubijen u Mogadišu (Somalija) zajedno sa italijanskom novinarkom Ilaria Alpi pod nerazjašnjenim okolnostima.

Miran Hrovatin
Rođen/a11 september 1949
Trst, Italija
Umro/la20 mart 1994[1]
Mogadišu, Somalija

Hrovatin pripadao je slovenskoj manjini od Trsta. On je ranije radio za agenciju Alpe Adria onda za agenciju Videoest od Trsta.

Dana 20 marta 1994, on i Ilaria Alpi ubijeni su u zasedi na svom džipu u Mogadishu od jedne jedinice od sedam ljudi[2][3] nakon povratka iz Bosaso,[4] dok su bili u Mogadišu izveštavajuci za Rai 3.[5] Sa njima bio je telohranitelj koji je pobegao nepovređen i nestao, i vozač Šid Abdi koji je takođe bio nepovređen. Somalijski državljanin Hashi Omar Hasan je osuđen na 26 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva.[6]

Miran bio je u Somaliji da izveštava o građanskog ratu i da istražuje illegalnu trgovinu uruzija i toksičnig otpada verovatno u vezi sa italijanskom vojskom i druge italijanske institucije.

U maju 2009, Daniel Biacchessi napisao je pricu o Miranu u njegovoj knizi Passion reporter.

20 marta 2014, 20 godina posle njegove smriti, italijanska vlada je navodno ovlašćila deklasifikaciju tajnih dosijea u njihove smrti.[7]

Ilaria Alpi nagrada za televizijskog novinarstva (italijanski: Premio giornalistico televisivo Ilaria Alpi) nastala je u njegovu čast.

IzvorUredi

Vanjske vezeUredi