Mira je grad u Provinciji Venecija u Regiji Veneto u Sjevernoj Italiji od 38.948 stanovnika.[1]

Mira
Gradska vjećnica
Gradska vjećnica
Gradska vjećnica
Koordinate: 45°26′N 12°8′E / 45.433°N 12.133°E / 45.433; 12.133
Država  Italija
Regija Veneto
Provincija Venecija (VE)
Frazioni Borbiago, Gambarare, Malcontenta, Marano Veneziano, Mira Porte, Mira Taglio (sjedište komune), Oriago
Vlast
 - gradonačelnik Alvise Maniero
Površina
 - Ukupna 98,91
Visina 6
Stanovništvo (2010.)
 - Grad 38.948
 - Gustoća 394
Poštanski broj 30034
Pozivni broj 041
Službena stranica www.mira
Karta
Mira na mapi Italije
Mira
Mira

Geografske karakteristike uredi

Mira se nalazi na pola puta između Padove i Venecije, u kraju koji se zove Riviera del Brenta, po kanalu uz koji leži. Duž tog kanala rijeke Brente kojeg su Mlečani izgradili između 1500. - 1700. leže brojne vile koje su bogati venecijanci izgradili u 18. vijeku. U Miri se nalaze paladijeva Villa Foscari i Villa Widmann – Foscari.

Na jugo-istoku općine nalaze se pličine Venecijanske lagune sa puno malih otoka. Teritorij općine Mira pun je vodotokova i kanala koji zauzimaju 1 / 3 teritorija općine.

Historija uredi

Područje Mire bilo je intenzivno obrađivano još za rimskih vremena, to se i danas vidi po rešetkastoj podjeli zemljišta. Neki tvrde da ime grada potječe od tornja (latinski: Mira) koji je služio u obrani teritorija. No pravo naselje je nastalo u srednjem vijeku kao luka za teglenice, na kanalu Riviera del Brenta, koji je povezivao Veneciju i Padovu. To naselje se izvorno zvalo Cazoxana. Ime Mira, prema drugoj hipotezi, uzeto je po zaštitniku Sv. Nikoli, koji je rođen u maloazijskoj Miri.

Mira je pripojena Kraljevini Italiji 1866., a sljedeće godine tri općine Mira, Oriago i Gambarare spajile su se u jednu, koja je uzela ima Mira.

 
Kanal Brenta u Miri

Privreda uredi

Mira je kraj sa snažnom kemijskom industrijom, lider te industrie bila je Mira Lanza', tvornica deterdženata i sapuna, koja je u posljednjim decenijama 20. vijeka bila u velikoj krizi. Od 1989. Mira Lanza je dio multinacionalne kompanije Reckitt Benckiser (koja proizvodi poznate marke; Vanish, Lip Woolite, Ava, Sole, Finish, Calgon, Cillit Bang, Napisan, Glassex, Air Wick...). Danas je u Miri centar za istraživanje i razvoj kompanije Reckitt Benckiser.

Izvori uredi

Eksterni linkovi uredi