Materica

(Preusmjereno sa stranice Maternica)

Materica ili maternica (lat. Uterus) je neparni organ koji spada u reproduktivne organe žene. Njena uloga je prihavatanje i održavanje razvoja ploda u toku trudnoće.

Oblik materice uredi

 
Šematska frontalna perspektiva ženske anatomije

Materica ima oblik naopako okrenute kruške, na jednom kraju se nalazi grlić ili vrat materice (lat. Cervics) čiji otvor je u vagini i on čini donju trećinu materice. Manjim dijelom građen je od mišića, a većim delom od vezivnog tkiva. U sredini cerviksa je kanal, obložen sluznicom koja je tanja od sluznice tijela materice i sadrži brojne žlijezde, koje izlučuju sluz koja se mijenja tokom ciklusa.

Na druga dva kraja materice su vezani jajovodi (Falopijeve tube). Na kraju svakog jajovoda nalazi se po jedan jajnik.

Materica je smještena između mokraćnog mjehura i završnog dijela debelog crijeva (lat. Rectum). Tijelo materice je dužine oko 4.5 cm, a vrat iznosi 3.5 cm, a težine između 50 i 60 gr. Ukupna dužina materice kod odrasle žene je 7 do 8 cm. U toku trudnoće materica se povećava, da bi se poslije poroda ponov vratila na normalnu veličinu. Dakle, stanje materice varira sa fazama menstrualnog ciklusa i sa godinama žene.

Građa uredi

 
Zadnji dio materice i gornji dio vagine

Građena je od tri sloja:

  • Spoljašnji glatki sloj - perimetrij
  • Mišićni srednji sloj - miometrij
  • Unutrašnji sloj sluznice - endometrij

Endometrij je sloj materice koji je važan za trudnoću, jer se u njemu smiješta oplođena jajna ćelija. Naime, u toku trudnoće endometrij zadebljava i postaje ispunjen krvnim žilama za smještaj i potporu razvoju fetusa. Ukoliko do začeća ne dođe endometrij se ljušti i odlazi kao dio menstrualnog krvarenja. Menstrualni ciklus uglavnom se dijeli na 3 faze:

  • folikularnu (proliferativnu) fazu
  • fazu ovulacije
  • lutealnu (sekretornu) fazu

Oboljenja uredi

 
Materica i jajovodi

Najčešća oboljenja materice su:

Vidi još uredi

 
Fetus u materici između 6. i 7. mjeseca

Vanjske veze uredi

(na engleskom)

Dodatne slike uredi

Ženski polni organi