Macbeth (film, 1971)

Macbeth
Režija Roman Polanski
Producent Andrew Braunsberg
Scenario Roman Polanski
Kenneth Tynan
Predložak The Tragedy of Macbeth; autor:
William Shakespeare
Uloge Jon Finch
Francesca Annis
Martin Shaw
Muzika The Third Ear Band
Fotografija Gil Taylor
Montaža Alastair McIntyre
Studio Caliban Films
Playboy Productions
Distribucija Columbia Pictures
Datum(i) premijere
13. oktobar 1971 (1971-10-13) (SAD)
Trajanje 140 min.
Zemlja  Ujedinjeno Kraljevstvo
 Sjedinjene Države
Jezik engleski

Macbeth ili The Tragedy of Macbeth (sh. Tragedija Macbetha) je britansko-američki igrani film snimljen 1971. godine u režiji Romana Polanskog. Predstavlja adaptaciju istoimene tragedije engleskog pisca Williama Shakespearea. Naslovni protagonist, koga tumači Jon Finch, je ranosrednjovjekovni škotski vojskovođa i velmoža koga njegova supruga Lady Macbeth (koju tumači Francesca Annis) potakne da ubije svog sizerena, kralja Duncana (koga tumači Nicholas Selby) kako bi zauzeo njegovo prijestolje. Radnja prikazuje kako Macbeth na prijestolju postane mučen grižnjom savjesti i paranojom te krvoprolića ne prestaju, sve do trenutka kada će i sam biti nasilno svrgnut.

Macbeth je Polanski režirao u vrijeme kada je bio pogođen depresijom izazvanom tragičnom smrću supruge Sharon Tate u masakru koji su 1969. godine počinili pripadnici Mansonove porodice. Kasniji kritičari su tvrdili da je upravo iz tih razloga za svoj projekt odabrao predložak koji se smatra najkrvavijim i najmračnijim od svih Shakespeareovih tekstova, te ga je u svojoj obradi učinio još mračnijim. To se odnosilo kako na promjene u radnji i likovima, odnosno završnicu koja sugerira kako će se ciklus nasilja nastaviti, tako i nedostatak konvencionalne muzičke podloge. Pažnju je, međutim, daleko više izazvala eksplicitnost nasilja, uključujući i scenu u kojoj se ubija Macduffovo dijete. Film se također isticao i time da se Lady Macbeth u znamenitoj sceni mjesečarenja pojavljuje potpuno gola, a što je film učinilo dodatno naturalističkim i prikazalo duševno rastrojstvo lika. Upravo zbog tih detalja je, odbivši se razodjenuti pred kamerama, ulogu odbila američka glumica Tuesday Weld, ali je zato Francesca Annis zahvaljujući njoj nastavila izuzetno uspješnu glumačku karijeru.

Macbeth je nakon premijere podijelio kritiku, uključujući neke od tada najuglednijih imena. Dok je Roger Ebert sa njim bio oduševljen, dotle ga je Pauline Kael optužila da "uproščuje Shakespearovu dramu" i "pokušava rekreirati Mansonova ubistva".

UlogeUredi

IzvoriUredi

  1. 1,0 1,1 Mazierska, Ewa Roman Polanski: The Cinema of a Cultural Traveller IB Tauris and Co Ltd New York, New York 2007 page 201
  2. Shakespeare, William author; David Bevington and David Scott Kastan editors Macbeth The New Bantam Shakespeare Bantam Dell division of Random House New York, New York 2004 page xxxv

Vanjske vezeUredi