Mađari u Hrvatskoj

Mađari u Hrvatskoj (mađarski: Horvátországi magyarok) su jedna od nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj.

Geografska distribucija uredi

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine u Hrvatskoj živi 16.595 Mađara, od toga 59% u Osječko–baranjskoj županiji, većinom u Baranji.

Male zajednice Mađara postoje i u drugim dijelovima Hrvatske pa ih tako ima na Bilogori. Prema istom popisu stanovništva na području cijele Bjelovarsko-bilogorske županije živjelo je 1.188 Mađara u 102 naselja [1].

Postoje dvije značajnije organizacije koje okupljaju hrvatske Mađare: Demokratska zajednica Mađara Hrvatske i Savez mađarskih udruga.

Kultura uredi

Mađari u Hrvatskoj djeluju u većem broju KUD-ova, kulturnih i drugih društava:

  • Društvo mađarskih novinara u Hrvatskoj (DMNH), Zmajevac
  • Društvo mađarskih znanstvenika i umjetnika u Hrvatskoj (DMZUH), Zagreb
  • Društvo mađarskih znanstvenika i umjetnika u Hrvatskoj (DMZUH) - Podružnica u Osijeku (DMZUH-PO), Osijek

Od kulturnih manifestacija u Hrvatskoj se od 1999. održavaju Dani Mađara u Osijeku u organizaciji Mađarskog kulturnog društva Népkör, zatim od 2000. Smotra mađarskih pjevačkih zborova Hrvatske u organizaciji Saveza mađarskih udruga i druge.

Politika uredi

Status Mađara u Hrvatskoj reguliran je i kroz bilateralni sporazum Republike Hrvatske i Republike Mađarske o zaštiti manjina.

Po hrvatskim zakonima predviđeno je da mađarska manjina ima jednog zastupnika u Hrvatskom saboru. Trenutno je to Deneš Šoja iz Kneževih Vinograda.

Reference uredi

  1. Mađari Bilogore = Bilogorai magyarok (ur.: Tuende Sipoos Zsivics; hrv. prijevod: Tibor Živić), Centar za kulturu i obučavanje Saveza mađarskih udruga "Sztarai Mihaly" Beli Manastir / Majstorska škola Tehničkog fakulteta, Pečuh, 2008, ISBN 953-55564-0-4 Uneseni ISBN nije važeći.

Vanjske veze uredi