Talični Tom (u izvorniku Lucky Luke) jedan je od najpopularnijih stripova u Evropi, a pripada žanru komičnog vesterna.

Rekonstrukcija scene iz stripa u kojoj je Talični Tom "brži od svoje senke".

Duhovni otac i crtač serijala je Belgijanac Moris de Bever. Posle prvih deset epizoda (od 1957. godine), pa do kraja svog života scenario je pisao Rene Gošini, a kasnije i Bob de Grot, Žan Leterži i drugi.

Likovi uredi

Lik Taličnog Toma nadahnut je ulogama glumca Garija Kupera. Obučen je u prepoznatljivo kaubojsko odelo sa crvenom maramom i šeširom. U potezanju pištolja je brži od svoje senke.

Najveći neprijatelji su mu braća Dalton: Džo, Džek, Vilijam i Averel (svaki viši i gluplji od prethodnog) kao i mama Dalton. Tu je i Kalamiti Džejn, neotesana kaubojka koja pije, psuje, podriguje i obara muškarcima ruke.

Verni pratioci i prijatelji kroz njegove brojne avanture na Divljem zapadu su konj Džoli Džamper, a ponekad i najgluplji pas na svetu Rantanplan, koji je kod raznih domaćih izdavača različito prevođen, najčešće kao Lajavko i Šaponja, a u prevodu crtanih filmova kao Buvara.

Srpski prevodi uredi

„Talični Tom“ se u Srbiji i jugoslovenskim zemljama objavljuje više od pola veka, a premijeru je imao početkom 1960-ih u beogradskom listu Kekec,[1] kada je imenima likova kumovao pisac Duško Radović, tada član redakcije, scenarista stripova i prevodilac sa francuskog.[2] Serijal se od tada objavljuje i preštampava kod najvećih izdavača („Forum“, „Dečje novine“, „Politika“...) u časopisima i albumima.

Danas je srpski izdavač „Taličnog Toma“ beogradska edicija „Veseli četvrtak“. Epizodom Junak Mlakonja koja se pojavila na kioscima 4. novembra 2010. godine u prevodu čuvenog prevodioca Đorđa Dimitrijevića (Gaša Šeprtlja, Asteriks...), započeto je najnovije izdanje ovog serijala kod nas, uključujući premijerne epizode koje rade Morisovi naslednici.

Reference uredi

  1. Kekec, popis Arhivirano 2012-08-18 na Wayback Machine-u Stripovi-komiks.kom
  2. „Strip u Srbiji 1955-1972“ - Zdravko Zupan, Projekat Rastko, mart 2006.

Spoljašnje veze uredi