Lucije Junije Brut

Lucije Junije Brut (Lucius Junius Brutus ili Lucius Iunius Brutus) bio je osnivač Rimske Republike i po tradiciji jedan od njenih prvih konzula godine 509. pne. Bio je praosnivač porodice Junija u Drevnom Rimu, a u kojoj je bio i njegov znameniti potomak Marko Junije Brut.

Lucije Junije Brut prikazan na kovanici desno

Glavni izvor podataka o Brutovom životu je Tit Livije koji navodi kako je on bio rimski plemić, nezadovoljan tiranskom vlašću kralja Tarkvinija Oholog koji je, između ostalog, dao pogubiti Brutovog brata. Kako bi umanjio Tarkvinijev strah od osvete, Brut je počeo fingirati slaboumnost te stekao povjerenje Tarkvinijevog sina Seksta Tarkvinija. Brut je tako pratio Seksta na hodočašću u Delfima. Tamošnje je proročište na pitanje tko će postati sljedeći rimski kralj reklo da će to biti onaj tko prvi poljubi svoju majku. Brut je na to simulirao spoticanje, pao i poljubio tlo, ispravno zaključivši kako je proročište pod "majkom" mislilo na Majku Zemlju.

Nakon povratka u Rim, Sekst je silovao plemkinju Lukreciju, Brutovu sestru. Ona je okupila svu svoju rodbinu, uključujući supruga Lucija Tarkvinija Kolatina, rekla što se dogodilo i izvršila samoubistvo. U tom je trenutku Brut pozvao građane Rima na oružje kako bi ispravili tu nepravdu. Oni su ga poslušali te protjerali Tarkvinija i Seksta u Etruriju.

Brut je, tada, prema legendi pozvao Rimljane da očuvaju svoju novostečenu slobodu tako što će se zavjetovati da više nikada neće imati kralja. Tako je ustanovljena republika, a Brut i Kolatin su izabrani za prve konzule.

Ti su događaji Bruta učinili jednim od najvećih moralnih uzora u Drevnom Rimu, a njegovu porodicu jednom od najuglednijih. Marko Junije Brut je tako 44. pne. od strane Gaja Kasija Longina nagovoren da sudjeluje u ubistvu Cezara tako što se stalno podsjećao na svog slavnog pretka koji je ustanovio republiku.

Brut je kasnije, u doba Prosvjetiteljstva i građanskih revolucija 18. i 19. vijeka postao jednom od najvećih ikona republikanske ideologije.

Eksterni linkovi uredi

Prethodi:
Lucius Tarquinius Superbus kao kralj Rimljana
Konzul Rimske Republike
zajedno s Lucijem Tarkvinijem Kolatinom
500-e pne.
Slijedi:
Publius Lucretius Tricipitinus i Publius Valerius Publicola