Lothar III od Walbecka

Lothar III od Walbecka (njemački: Lothar III von Walbeck; također Liuthar; cca. 940 - Köln, 25. januar 1003) bio je saksonski grof i markgrof njemačke Sjeverne marke (njemački: Nordmark), od 983. do smrti.

Bio je sin grofa Lothara II od Walbecka i Matilde od Arneburga. Oca je naslijedio godine 964. Imao je brata po imenu Siegfried, a preko njega bio stric znamenitog historičara Thietmara od Merseburga. Mjesto markgrofa je dobio od 983. kada je njegov prethodnika Dietrich od Haldenslebena smijenjen nakon neuspjeha da zaustavi Slavene koji su opustošili njemačka istočna područja u svom velikim ustanku. Lothar nije imao mnogo uspjeha u borbi protiv Slavena, među kojima su se isticali Ljutići, pa se teritorija njegove marke svela tek na uzak pojas prijeko rijeke Labe. Lothar se sukobio i sa njemačkim feudalcima, prije svega markgrofom Ekkehardom I od Meissena; povod je bilo Ekkehardovo protivljenje vjenčanju svoje kćeri za Lotharovog sina Wernera.

Kada je 1002. umro njemački car i kralj Oton III, Ekkehard je pokušao dobiti njegovu krunu. Lothar je oko sebe okupio koalicija saksonskih velmoža koja je to spriječila, izabravši za kralja bavarskog vojvodu Heinricha (Heinrich II Sveti). Ubrzo nakon toga je Ekkehard ubijen. Lothar je umro u Kölnu godinu dana kasnije. Naslijedio ga je sin Werner.

Lothar je bio oženjen za Godilu od Rothenburga, s kojom je, osim Wernera, imao još tri sina (Lothar, Berthold i Dietrich).